19 Δεκεμβρίου 2010

Η απαξίωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού με αποδείξεις

κρατικές επιχορηγήσειςΤο μοντέλο του ερασιτεχνικού αθλητισμού που προωθείται στην Ελλάδα, τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και από αυτές της Νέας Δημοκρατίας, κάθε άλλο παρά υγιές μπορεί να χαρακτηριστεί. Η Γ.Γ.Α. κάθε χρόνο μοιράζει ένα πακτωλό εκατομμυρίων προς τις αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση και την αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος.

Η απευθείας επιχορήγηση αθλητικών σωματείων από τη Γ.Γ.Α. έχει καταργηθεί εδώ και λίγα χρόνια, ακριβώς επειδή η Γ.Γ.Α. δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ποια σωματεία είναι ενεργά και καλλιεργούν τα αθλήματά τους και ποια υπάρχουν μόνο για τις εκλογές των ομοσπονδιών στις οποίες ανήκουν. Μάλιστα φέτος με σκοπό την εκκαθάριση της σωματειακής βάσης των ομοσπονδιών, η Γ.Γ.Α. ζητά από κάθε αθλητικό σωματείο της χώρας να καταθέσει μια πληθώρα εγγράφων για να αποκτήσει ή να ανανεώσει την αθλητική του αναγνώριση.

Όπως κάθε δημόσια υπηρεσία που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η Γ.Γ.Α. στα έγγραφα που ζητά περιλαμβάνει όλα τα έγγραφα που έχει ήδη καταθέσει το σωματείο σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου και της Νομαρχίας που ανήκει, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Και σαν να μην έφτανε αυτό περιλαμβάνονται και έγγραφα που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα, ενώ σε κάθε περίσταση νόμιμη ή μη, κολλάει και μια θεώρηση του γνησίου της υπογραφής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αποκορύφωμα το ανεκδιήγητο, να ζητάει έγγραφο του Δ.Σ. με υπογραφές Προέδρου και Γεν. Γραμματέα θεωρημένες από δημόσια αρχή!!!

Είναι προφανές ότι αυτός που συνέταξε τη λίστα με τα απαιτούμενα έγγραφα είχε την εντύπωση ότι οι υπεύθυνοι κάθε σωματείου είναι αργόσχολοι ή πολύ απλά σκέφτηκε ότι όσα περισσότερα έγγραφα προσθέσει τόσο λιγότεροι φάκελοι θα κατατεθούν για έγκριση…

Για να μην πλατειάζουμε, αν λειτουργούσε σωστά το σύστημα θα έπρεπε να υπάρχει κάθετη ιεράρχηση έτσι ώστε τα σωματεία να λογοδοτούν στις ομοσπονδίες στις οποίες ανήκουν και αυτές με τη σειρά τους να είναι υπεύθυνες απέναντι στις νομαρχίες και τη Γ.Γ.Α. Η τελευταία μάλιστα θα έπρεπε να ελέγχει στενά την οικονομική διαχείριση σε σχέση πάντα με την αγωνιστική δραστηριότητα κάθε ομοσπονδίας και να γνωρίζει το πραγματικό κόστος κάθε δραστηριότητάς της.

Αυτό το τελευταίο το γράφω γιατί τα 2 τελευταία χρόνια το υφυπ. Αθλητισμού προχωρά σε ριζική μείωση των επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών και θα συνεχίσει τις μειώσεις και το 2011. Η λογική του έχω πολλά χρήματα και άρα σκορπάω δεξιά και αριστερά, που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, προφανώς και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα και αντί η Γ.Γ.Α. να προσπαθήσει να ελέγξει τι έγιναν τα χρήματα των προηγούμενων ετών, ασχολείται με τα φετινά που είναι βέβαιο ότι δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά έξοδα.

Προσπάθησα να βρω τα ποσά των επιχορηγήσεων για τα προηγούμενα χρόνια αλλά βρήκα μόνο αυτά των ετών 2008 και 2009. Απορώ γιατί η ιστοσελίδα της Γ.Γ.Α. δεν περιέχει αυτές τις πληροφορίες και απορώ που δεν υπάρχουν κάπου αλλού. Έστω και έτσι όμως μπορούμε να δούμε τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης και αν λάβουμε υπόψη ότι τις χρονιές γύρω από την Ολυμπιάδα του 2004 όλες οι ομοσπονδίες είχαν κατακόρυφα αυξημένες επιχορηγήσεις, καταλαβαίνουμε γιατί τα περισσότερα αθλήματα παραπαίουν αυτή τη στιγμή και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και στις βασικότερες των υποχρεώσεών τους.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα τα αθλήματα που έχουμε ήδη καλύψει με πρώτο το κρίκετ, η φετινή επιχορήγηση ήταν 60 χιλιάδες ευρώ, του 2009 100 χιλιάδες ευρώ και του 2008 120 χιλιάδες ευρώ! Πώς γίνεται να διεξαχθούν τα ίδια πρωταθλήματα με τα μισά λεφτά; Και πώς γίνεται να παίρνει μια ομοσπονδία 120 χιλιάδες και να μην μπορεί να φτιάξει μια ανθρωπινή ιστοσελίδα;

Το Τάε Κβον Ντο είπαμε έχει 2 ομοσπονδίες μία «κανονική» την ΕΛ.Ο.Τ. που η φετινή επιχορήγησή της ανήλθε στις 680 χιλιάδες ευρώ και μία που καλλιεργεί άθλημα που δεν αναγνωρίζεται παγκοσμίως την Α.Ο.Τ.Ε. και επιχορηγήθηκε φέτος με 17.500 ευρώ. Για το 2009 ΕΛ.Ο.Τ.: 1.200.000 και Α.Ο.Τ.Ε.: 65.000 και για το 2008 ΕΛ.Ο.Τ.: 1.300.000 και Α.Ο.Τ.Ε.: 65.000. Τα συμπεράσματα τα αφήνω σε σας, εδώ έχουμε ομοσπονδία που παίρνει εκατομμύρια και η διαδικτυακή της παρουσία είναι ανύπαρκτη…

Το Παγκράτιο που φέτος πήρε 86.000, το 2009 και 2008 είχε επιχορηγηθεί με 210.000 κάθε έτος και τοBody Building με 9.000 φέτος είχε πάρει 25.000 το 2009 και 30.000 το 2008.

Οι μειώσεις είναι τόσο μεγάλες που είναι απορεί κανείς πώς αιτιολογούνται από τη Γ.Γ.Α. Αν τα χρήματα που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν αρκετά για ένα έτος, τότε τα φετινά είναι ψίχουλα. Αν πάλι τα φετινά καλύπτουν τις ανάγκες, τότε τα περσινά πού αξιοποιήθηκαν; Υπάρχει κάποιος που να ελέγχει; Υποτίθεται ότι έχει συσταθεί ένα ελεγκτικό συμβούλιο γι’ αυτές τις δουλειές. Τι έχει κάνει μέχρι τώρα;

http://www.sportsecrets.gr/?p=2154