13 Δεκεμβρίου 2010

ΟΧΙ στον έλεγχο από τον Πανάρετο είπαν οι Πρυτάνεις

http://engine.feed.gr/?catid=11424&imgid=39943537&srcid=420&type=11495Την απόρριψη των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνονται στο κείμενο διαβούλευσης για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση αποφάσισαν ομόφωνα οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Λαύριο.

Οι πρυτάνεις, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση και υπό τους ήχους των συνθημάτων των φοιτητών, που διαδήλωναν έξω από το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, τόνισαν ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

«Το κείμενο διαβούλευσης δεν αποτελεί βάση διαλόγου, και το υπουργείο Παιδείας καλείται να αποσύρει τις προτάσεις του που ανατρέπουν θεμελιώδη χαρακτηριστικά του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων» αναφέρουν στην ομόφωνη απόφασή τους οι πρυτάνεις.

Την ίδια στιγμή κατέστησαν σαφές ότι το ανώτατο όργανο διοίκησης στα πανεπιστήμια είναι η Σύγκλητος, που συγκροτείται από εκλεγμένα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ υποστήριξαν ότι ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις σε κάθε ΑΕΙ θα πρέπει να εκλέγονται και να προέρχονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Στη σύνοδο των πρυτάνεων κατατέθηκαν και μια σειρά από προτάσεις για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, τονίζεται πως η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση καθώς και η κοινωνική λογοδοσία των ΑΕΙ πρέπει να διασφαλίζονται από όργανα των πανεπιστημίων, ζητούν ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας με ένα νέο πλαίσιο που θα διασφαλίζει ευελιξία στη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών μηχανισμών των ΑΕΙ, ενώ αναφέρθηκαν στην ανάγκη θεσμοθέτησης ενός εθνικού αλλά και περιφερειακών οργάνων για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού της ανώτατης εκπαίδευσης.

Παράλληλα τάχθηκαν υπέρ των διαδικασιών εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σημειώνοντας όμως πως τα ιδρύματα θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών, ενώ πρότειναν τη θεσμοθέτηση ερευνητικής «πυραμίδας» στα ΑΕΙ σε τμηματικό, πανεπιστημιακό και διαπανεπιστημιακό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, πρυτάνεις εμφανίστηκαν ενοχλημένοι με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος το θέμα της διαφάνειας και της διαφθοράς στα ιδρύματα.

«Δύο πράγματα ήταν πρωτόγνωρα σε αυτήν τη διαδικασία. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό των ΑΕΙ όλο το προηγούμενο διάστημα με τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας και το δεύτερο, η ομόφωνη απόφαση επί των θέσεων του υπουργείου Παιδείας, που θα αποτελεί εφεξής την πλατφόρμα διαλόγου για τα πανεπιστήμια» τόνισε στο «Εθνος» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

ΕΘΝΟΣ