07 Δεκεμβρίου 2010

Και κινητό η Google: Nexus S

http://assets.tovima.gr/files/Article%20Photos/20101207/thumbs/371781_310x.jpgΤο Nexus, το πρώτο κινητό τηλέφωνο της Google έκανε ντεμπούτο τον Ιανουάριο αλλά αποσύρθηκε από την αγορά λίγους μήνες αργότερα. Το νέο εγχείρημα, το Nexus S, ποντάρει στη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android και σε λειτουργίες που προσφέρουν «την καθαρή εμπειρία της Google».

Η νέα συσκευή, βασισμένη στο Samsung Galaxy S, φτάνει στην αμερικανική αγορά στις 16 Δεκεμβρίου , ανακοίνωσε η Google στο εταιρικό της ιστολόγιο. Σχέδια για άλλες χώρες δεν έχουν ανακοινωθεί.

Το Nexus S είναι το πρώτο κινητό που τρέχει την έκδοση «Gingerbread» 2.3 του Android, του ανοιχτού λειτουργικού συστήματος της Google, η οποία προσφέρει αυξημένο ευχρηστία, νέο εικονικό πληκτρολόγιο για την οθόνη αφής, υποστήριξη για γυροσκόπια και λειτουργίες φωνής μέσω Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τη Google, το Nexus S είναι το πρώτο κινητό με καμπυλωτή οθόνη 4 ιντσών, «σχεδιασμένη να ταιριάζει άνετα στην παλάμη του χεριού αλλά και δίπλα στο κεφάλι».

Βασίζεται σε επεξεργαστή Hummingbird στο 1GHz, διαθέτει οπίσθια και εμπρόσθια κάμερα και 16 Gibabyte εσωτερικής μνήμης.

Είναι επίσης εξοπλισμένο με τσιπ της τεχνολογίας NFC (Επικοινωνίες Κοντινού Πεδίου), το οποίο διαβάζει από απόσταση ηλεκτρονικές ετικέτες που μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορα προϊόντα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιντ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η τεχνολογία NFC θα μετατρέψει μια μέρα τα κινητά σε πιστωτικές κάρτες ή εικονικά πορτοφόλια.

Το Nexus S έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του προκατόχου του, Nexus One, το οποίο εμφανίστηκε με τυμπανοκρουσίες αλλά τελικά απέτυχε να προσελκύσει αρκετούς αγοραστές.

Ήταν ένα υπερβολικά φιλόδοξο εγχείρημα, παραδέχεται τώρα ο Άντι Ρούμπιν, επικεφαλής ανάπτυξης του Android στη Google. Όπως εξήγησε τη Δευτέρα στο συνέδριο D: Dive Into Mobile technology, το βασικό πρόβλημα ήταν ότι το Nexus One πωλούνταν χωρίς να είναι «κλειδωμένο» σε μια συγκεκριμένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που περιέπλεκε τις ρυθμίσεις για τους χρήστες.

Στις ΗΠΑ, το Nexus S θα πωλείται είτε κλειδωμένο στο πλαίσιο διετούς συμβολαίου με την T-Mobile, με τιμή 199 δολάρια, είτε ξεκλείδωτο στα καταστήματα της αλυσίδας Best Buy (529 δολάρια), η οποία βοηθά τους αγοραστές στις ρυθμίσεις.

Εκτός από το Nexus S, στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα ακόμα 100 συσκευές που τρέχουν Android.

tovima.gr