09 Δεκεμβρίου 2010

Σε πρώην υπουργούς, ρίχνει τις ευθύνες για τη Siemens το ΠΑΣΟΚ

Ο κύβος ερρίφθη και με τη «βούλα» του Μαξίμου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, αποφάσισαν να αποδώσουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε πρώην υπουργούς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Η τελική απόφαση ελήφθη χθες κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της επιτροπής που ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη με το γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος Β. Εξαρχο και το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ν. Αθανασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κομματικά στελέχη ξεκαθάρισαν εξ αρχής ότι δεν επρόκειτο να ποδηγετήσουν τους βουλευτές ζητώντας τους να εφαρμόσουν άνωθεν εντολές.

Τους ζήτησαν, ωστόσο, οι όποιες παραπομπές να είναι απολύτως τεκμηριωμένες ώστε να μην υπάρξει επανάληψη των όσων διαδραματίστηκαν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά και να καταβληθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος με τη Ν.Δ. στην έκδοση πορίσματος.

Στη συζήτηση όμως αναλύθηκαν και οι διαφορετικές απόψεις που επικρατούν εντός του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές του έχουν στο παρελθόν δηλώσει ότι εάν αντιληφθούν ότι το μέγα σκάνδαλο βαδίζει προς συγκάλυψη, τότε θα καταθέσουν ξεχωριστά πορίσματα.

Η οδηγία που έλαβαν από τους Β. Εξαρχο και Ν. Αθανασάκη ήταν να υπάρξει ενιαία στάση, χωρίς «παραφωνίες». Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα ώστε να παρακαμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις.

Οσο για το ποιοι τελικώς πρώην υπουργοί θα παραπεμφθούν, δεν υπήρξαν οριστικές αποφάσεις.

Αναμένεται πάντως στην πορισματική έκθεση να αποδίδονται ευθύνες στα πρώην πολιτικά στελέχη που έχουν σχέση με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και το σύστημα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες C4Ι.