02 Δεκεμβρίου 2010

TV100-«ΔΗΓΜΑ ΔΩΡΕΑΝ» ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY: «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ»

Την υπέροχη ιστορία της επιχείρησης ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, την επέτειο της οποίας γιορτάσαμε πριν από λίγες ημέρες, αφηγείται η εκπομπή «Δήγμα Δωρεάν» αυτής της εβδομάδας.

Οι αντάρτες Θέμης Μαρίνος, Γιάννης Παπαδάκης, Στέργιος Βούλγαρης, Αντώνιος Φρατζέσκαρος και Δημήτρης Παπάς μιλούν για τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση, την αντάρτικη ζωή, τις κακουχίες και τις πλάκες της. Πρόκειται για κάποιους από εκείνους τους υπέροχους Έλληνες, που, στα βαριά χρόνια της κατοχής, βγήκαν στο βουνό, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, ταλαιπωρία, δυσκολία ή ατομισμό και «σήκωσαν κεφάλι» στον κατακτητή.

Ο Θέμης Μαρίνος είναι ο επικεφαλής της τρίτης ομάδας των βρετανών σαμποτέρ που έπεσαν με αλεξίπτωτο στη Γκιώνα για να οργανώσουν την επιχείρηση «Χάρλινγκ» και η αφήγησή του έχει ιδιαίτερη αξία. Ο Γιάννης Παπαδάκης (που δεν βρίσκεται πια στη ζωή) ήταν ένας από τους πρώτους τρεις αντάρτες του Ζέρβα, υπασπιστής και σωματοφύλακάς του, μέχρι το τέλος της Αντίστασης. Ο Στέργιος Βούλγαρης ήταν ο αντάρτης που πρώτος μπήκε μέσα στο ιταλικό πολυβολείο της γέφυρας, κατά την επίθεση εναντίον της φρουράς της.

Στην εκπομπή παρουσιάζεται ακόμη αρχειακό υλικό με άγνωστες πτυχές της επιχείρησης, ενώ έμφαση δίνεται στο ανθρώπινο στοιχείο, στις αγωνίες και τα συναισθήματα του απλού αντάρτη μπροστά στην πρόκληση της «Χάρλινγκ», τη χαρά της επιτυχίας, το φόβο μπροστά στο θάνατο, τη συντριβή μπροστά στο χαμό ενός συντρόφου, το «γλέντι» του πολέμου, όπως το ονομάζουν ή την περίεργη ηδονή του να σκοτώνεις έναν εχθρό.

Αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής είναι ο Χρήστος Νικολαίδης, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζάχος Σαμολαδάς.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί το ερχόμενο Σάββατο στις 5 μ.μ. από την TV-100.