10 Δεκεμβρίου 2010

Στο πλευρό του Wikileaks ο ΟΗΕ

Οι κυβερνήσεις και οι ιδιώτες που προσπαθούν να μπλοκάρουν το Wikileaks «πιθανόν παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης», προειδοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μετά το «μπαράζ» ενεργειών που στρέφονται κατά της λειτουργίας του ιστότοπου.

Την ίδια ώρα, ο πρωτοφανής κυβερνοπόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη, οδήγησε στη σύλληψη ενός 16χρονου στην Ολλανδία, με την κατηγορία των «ηλεκτρονικών επιθέσεων».

Παράλληλα, κύμα διαμαρτυριών έχει ξεσπάσει σε διάφορες χώρες του κόσμου από ανθρώπους που διαδηλώνουν ζητώντας την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Η ανώτατη αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκρινε τις προσπάθειες κυβερνητικών αξιωματούχων, οργανισμών και επιχειρήσεων να κόψουν τη χρηματοδότηση του Wikileaks και να μπλοκάρουν την παρουσία του στο Διαδίκτυο.

«Οι ενέργειες αυτές πιθανώς παραβιάζουν το δικαίωμα του Wikileaks στην ελευθερία της έκφρασης» δήλωσε η Νάβι Πίλεϊ, Ύπατη Εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Παράλληλα, η κ. Πίλεϊ εξέφρασε την έκπληξή της και για το εύρος των online επιθέσεων που έχουν στόχο μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η VISA και η MasterCard.

«Συμβαίνει πραγματικά αυτό που τα ΜΜΕ θα αποκαλούσαν κυβερνο-πόλεμο. Είναι απλά απίστευτο αυτό που γίνεται», δήλωσε η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Συνελήφθη ανήλικος

Την ίδια στιγμή, στην Ολλανδία, συνελήφθη ένα 16χρονο αγόρι με την κατηγορία των ηλεκτρονικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν υποστηρικτές του Wikileaks.

Οι δικαστικές αρχές της χώρας έκαναν γνωστό ότι ο νεαρός ομολόγησε τη συμμετοχή του σε επιθέσεις εναντίον των sites της MasterCard, του PayPal, της VISA, αλλά και άλλων δικτυακών τόπων.

Σύμφωνα με την Ολλανδική Αστυνομία, η ομάδα χακτιβιστών «Anonymous» «προσπάθησε να θέσει εκτός λειτουργίας αυτούς τους ιστότοπους». Το Wikileaks ξεκαθάρισε, με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, ότι δεν επιδοκιμάζει αυτές τις ενέργειες.

Εκπρόσωπος της Ολλανδικής Αστυνομίας δήλωσε ότι σήμερα, μία ημέρα μετά τη σύλληψη του 16χρονου, οι ιστότοποι της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών της χώρας δέχθηκαν επίθεση από χάκερ.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, ανέφερε ότι οι αρχές ερευνούν τις ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον «αντιπάλων» του Wikileaks και εταιρειών που διέκοψαν τη συνεργασία τους με τον ιστότοπο, όπως η MasterCard, η VISA, το Amazon και το PayPal.

Απειλούν με μηνύσεις

Yποστηρικτές του Wikileaks στην Ελβετία και τη Γερμανία έχουν απειλήσει με μηνύσεις εναντίον αμερικανικών εταιρειών που «μπλόκαραν» το Wikileaks, ενώ οι δικαστικές αρχές στη Γαλλία έχουν βάλει φρένο στην προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να αποκλείσει το Wikileaks από τους servers της χώρας.

Διαδηλώσεις υποστήριξης

Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη προς το Wikileaks άρχισε να εκφράζεται και με τη μορφή κινητοποιήσεων στους δρόμους.

Στην Αυστραλία διοργανώθηκε διαμαρτυρία στο Μπρίσμπαν, ενώ στο κεντρικό Πακιστάν δεκάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, διαμαρτυρόμενοι για την φυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ.

Περισσότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες για σήμερα στην Αυστραλία και για τη Δευτέρα στο Λονδίνο.

TA NEA