08 Δεκεμβρίου 2010

ΥΠΕΞ Αυστραλίας: Οι Αμερικάνοι είναι υπεύθυνοι για τις διαρροές στη wikileaks

Tην αμερικανική κυβέρνηση υποδεικνύει ως υπεύθυνη για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στο Wikileaks ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Παράλληλα, ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγόρησε σήμερα την αυστραλιανή κυβέρνηση για «επαίσχυντη κολακεία» των ΗΠΑ.

Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος ο συλληφθείς ιδρυτής του Wikileaks. Αντίθετα «η βασική ευθύνη, που είναι -ως εκ τούτου- και νομική ευθύνη, βαρύνει τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την αρχική παράνομη διαρροή».

«Ο κ. Ασάνζ δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την παράνομη δημοσιοποίηση των 250.000 εγγράφων του αμερικανικού διπλωματικού δικτύου επικοινωνιών. Οι Αμερικανοί είναι υπεύθυνοι για αυτό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Προξενική βοήθεια

Παράλληλα η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει προξενική βοήθεια στον Ασάνζ, που συνελήφθη χθες στη Βρετανία. «Επιβεβαιώσαμε ότι θα παρέχουμε προξενική βοήθεια, όπως θα κάναμε για όλους τους Αυστραλούς πολίτες», δήλωσε ο κ. Ραντ.

Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται αγανακτισμένη με τον κ. Ραντ, μετά τη διαρροή στο Wikileaks ενός τηλεφωνήματος του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. «Άκουσα εμβρόντητος τον Μπους να λέει: ‘’Τι είναι το G20;’’!», φέρεται να λέει ο Κέβιν Ραντ.

«Δεν δίνω δεκάρα» για την κριτική που μου ασκείται λόγω των εγγράφων που διέρρευσαν, απάντησε ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας.

«Ανεπαρκής» η ασφάλεια στις ΗΠΑ

Ο κ. Ραντ, υποστήριξε ότι η δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων θέτει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια στις ΗΠΑ. «Νομίζω ότι πραγματικά υπάρχουν ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με την επάρκεια των συστημάτων ασφαλείας των ΗΠΑ και το επίπεδο πρόσβασης που έχουν κάποιοι στο εν λόγω υλικό».

Μετά τις τελευταίες διαρροές στο Wikileaks, ο Λευκός Οίκος διέταξε τους κρατικούς φορείς των Η.Π.Α. να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας κατά τη διακίνηση διαβαθμισμένων εγγράφων.

Η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τη δημοσίευση των εγγράφων «ανεύθυνη», αποκαλώντας την «επίθεση εναντίον της διεθνούς κοινότητας».

Αλλά και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, έχει χαρακτηρίσει τη δημοσιοποίηση των εγγράφων από τον κ. Ασάνζ «χονδροειδώς ανεύθυνη».

Ασάνζ κατά αυστραλιανής κυβέρνησης

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «The Australian», ο κ. Ασάνζ κατηγορεί την αυστραλιανή κυβέρνηση για «επαίσχυντη κολακεία» των Αμερικανών και υποστηρίζει ότι η Αυστραλία θέτει τις υπηρεσίες της κυβέρνησής της πλήρως στη διάθεση των ΗΠΑ.

Στο άρθρο με τίτλο «Μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο που αποκαλύπτει δυσάρεστες αλήθειες», ο Τζούλιαν Ασάνζ σημειώνει:

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες χρειάζονται ισχυρά μέσα ενημέρωσης και το Wikileaks είναι μέρος αυτών των Μέσων. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βοηθούν στη διατήρηση της ειλικρίνειας της κυβέρνησης».

«Ο αυστραλιανός Γενικός Εισαγγελέας κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου η έρευνα που διεξάγουν οι ΗΠΑ να οδηγηθεί σαφώς στην ενοχοποίηση Αυστραλών πολιτών και, στη συνέχεια, να αποσταλούν (οι πολίτες) στις ΗΠΑ».