14 Ιανουαρίου 2011

Τίτλοι ειδήσεων σημερινού Τύπου 13.1.2011

H αύξηση της ανεργίας στο 13,5%, η προώθηση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι αλλαγές στο σύστημα εισφορών του ΙΚΑ, η εκτόνωση της έντασης στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και η ανησυχία των πολιτών για μεγάλη κοινωνική ένταση είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τι κοστίζει το σπιτόσημο".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε εφαρμογή έχει ήδη τεθεί, εδώ και 4 ημέρες, η υποχρεωτική έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για όλα τα κτήρια της χώρας που μεταβιβάζονται. Από 1ης Ιουνίου όσα νοικιάζονται".

Η ΑΥΓΗ: "Αλλοι 56.332 άνεργοι τον Οκτώβριο".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "εκτίναξη της ανεργίας στο 13,5% τον Οκτώβριο, από 12,6% τον Σεπτέμβριο και από 9,8% πέρσι τον Οκτώβριο. Ενας στους τρεις νέους αποκλεισμένος από την εργασία. Η Μακεδονία κρατάει τα σκήπτρα της ανεργίας. Η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγεί στην κοινωνική καταστροφή".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πληθαίνουν τα σενάρια... πρόωρες εκλογές με λίστα προβλέπουν όλοι!...".

Η εφημερίδα γράφει ότι "«φουντώνουν» τα σενάρια, που προέρχονται από διάφορες πλευρές, για πρόωρες εκλογές μέσα στην άνοιξη και μάλιστα πριν από τις 4 Απριλίου, προκειμένου αυτές να γίνουν με λίστα".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τι ισχύει με τις νέες διατάξεις στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Ολες οι αλλαγές στις συντάξεις. Οι νέες ρυθμίσεις για τα βαρέα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "πολλές και μεγάλες οι αλλαγές στην ασφάλιση ήρθαν με το νέο χρόνο! Στο ΙΚΑ έχουμε δραματικές αλλαγές. Δείτε περιληπτικά τι έρχεται για να αντιληφθείτε και το μέγεθος των αλλαγών".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Λογαριασμός 90 δισ. ευρώ για τον Γιώργο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ούτε ένα ούτε δύο ούτε δέκα αλλά 90 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ο λογαριασμός που πλήρωσε «καπέλο» η Ελλάδα εξαιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης του Γ. Παπανδρέου -για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει- να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας!".

ΕΘΝΟΣ: "Το μνημόνιο για μηχανικούς και δικηγόρους".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από μηδενική βάση προχωράει η κυβέρνηση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Στις χθεσινές συσκέψεις με δικηγόρους και μηχανικούς στο υπουργείο Οικονομικών άνοιξε τα χαρτιά της. Το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μαζανθρωποι με την «Κάρτα του Πολίτη»".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "θέλουν να μας μετατρέψουν σε ελεγχόμενα άβουλα όντα (μαζάνθρωπους). Η «κάρτα» αυτή θα μετατρέψει τον κάθε Χριστιανό σε έναν αριθμό προς επεξεργασία. Ο,τι λένε για «προστασία των προσωπικών δεδομένων» είναι, τουλάχιστον, κακόγουστο αστείο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χαμηλότοκα δάνεια-επιδοτήσεις για λίφτινγκ παλαιών σπιτιών".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μέχρι 15.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν ως άτοκο-χαμηλότοκο δάνειο ή επιδότηση οι ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄οίκον». Το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται από 1η Φεβρουαρίου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέο αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ κατά Παπακωνσταντίνου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ζητούν τη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες της εφορίας που θα ευνοούνταν από τη χαριστική ρύθμιση. Απαιτούν δικαστικές εγγυήσεις ότι δεν θα χαθούν οι οφειλές προς το Δημόσιο που παρ΄ολίγον να... σβηστούν".

ΕΣΤΙΑ: "Ενθετο το φύλλο 14 Ιανουαρίου 1901: Κλειστό και τότε το επάγγελμα των φαρμακοποιών".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η σημερινή ανατύπωσις περιέχει μεταξύ άλλων τις απόψεις της «Εστίας» για το νομοσχέδιο περί φαρμακείων, που είχε κατατεθή τότε στην Βουλή. Οπως θα διαπιστώσετε, το πρόβλημα ήταν και τότε το κλειστό επάγγελμα των φαρμακοποιών!".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σοκ στο 30% η ανεργία".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κύμα απολύσεων φέρνουν οι σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, που εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε 1,5 εκατομμύριο ανέργους στο τέλος του έτους. Την πρόβλεψη-σοκ για εκτίναξη του πραγματικού ποσοστού ανεργίας κοντά στο 30% έχει κάνει επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τι φοβίζει τους Ελληνες".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διαρκώς κλιμακούμενη είναι η ανησυχία της κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο μεγάλων κοινωνικών εντάσεων, αλλά και την προοπτική περαιτέρω αποδυνάμωσης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι θυσίες του τελευταίου έτους αποδίδουν".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "700.000 άνεργοι βάζουν λουκέτο στον ΟΑΕΔ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ένεση 500 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους θα χρειαστεί σύμφωνα με προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, διαφορετικά δεν θα μπορεί να καταβάλλει τα επιδόματα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ασκήσεις ισορροπίας για τη Siemens".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "«ισορροπημένο» ως προς τον αριθμό των παραπομπών πολιτικών προσώπων στο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens θα είναι το πόρισμα που θα συντάξουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13: "Ταραχή στην κεντροδεξιά και αγωνία για τα Wilileaks".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τα νέα έγγραφα που θα δουν το φως της δημοσιότητας από το wikileaks θα αφορούν σίγουρα πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της κεντροδεξιάς. Ολους αυτούς με τους οποίους εκ των πραγμάτων συνομιλούν οι Αμερικανοί πρέσβεις, με τους υπουργούς που εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό ή ασχολούνται με τις μεγάλες επενδύσεις".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ σήμερα ανοίγουν τα διόδια σε ολόκληρη τη χώρα".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) πραγματοποιούν σήμερα, με απόφαση των Γραμματειών τους, κινητοποίηση σε όλα τα διόδια της χώρας, καλώντας τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να παλέψουν οργανωμένα για την κατάργηση των διοδίων".

ΤΑ ΝΕΑ: "Στα χαρακώματα μηχανικοι - δικηγόροι".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "γραπτώς παρέδωσε χθες σε μηχανικούς και δικηγόρους ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη λίστα με τις νομοθετικές διατάξεις που πρέπει να αλλάξουν -και την κυβερνητική πρόταση γι΄αυτές- ώστε να ανοίξουν τα επαγγέλματά τους. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών".

Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "8 π. υπουργοί στα πράσα!".

Η εφημερίδα γράφει ότι "έχουν υπηρετήσει σε καίρια πόστα, και ο... έρωτας και το χρήμα δεν κρύβονται! Ολο το πόρισμα λεηλασίας του ΕΟΤ!".

City Press: "Εκτός ελέγχου η ανεργία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αλμα στο 13,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τον Οκτώβριο. Περισσότερα από 56.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε ένα μήνα. Εκτός αγοράς εργασίας η νέα γενιά".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τσιγγάνικη μαφία λυμαίνεται την ανακύκλωση".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Απλοποίηση στους κανόνες υπολογισμού των εισφορών".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε απλοποίηση των κανόνων υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών προχωρεί η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με στόχο τη μείωση της εισφοροδιαφυγής αλλά και της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες του Ιδρύματος".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επικίνδυνη έκρηξη ανεργίας στο 13,5%".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τον Οκτώβριο έφθασε στο 13,5% από 12,6% το Σεπτέμβριο του 2010. «Θύματα» της καλπάζουσας ανεργίας οι γυναίκες, το ποσοστό των οποίων έφθασε το 17,6%, οι νέοι με 34,6% , ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ανεργία των ανδρών διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ο ευρωτραπεζίτης πιέζει, το Βερολίνο κάμπτεται...".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το «ναι» του Βερολίνου, έστω και υπό όρους, φαίνεται ν΄αποσπά το ευρωπαϊκό σχέδιο ριζικής και συνολικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους - ένα σχέδιο που δεν αποκλείεται να θεμελιωθεί στην ενδιάμεση Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αλλάζει πλήρως στο ΙΚΑ το σύστημα των εισφορών".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την αλλαγή με στόχο την απλοποίηση του συστήματος καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις πρότεινε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Σπυρόπουλος τάχθηκε κατά της επιβολής τεράστιων προστίμων σε περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής των εισφορών".