31 Ιανουαρίου 2011

Στους 165 οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας που θέλουν να επαναπατρισθούν

Και Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στην Αίγυπτο ζητούν τον επαναπατρισμό τους στην Κύπρο. Eίκοσι Κύπριοι υπήκοοι έχουν έρθει σε επικοινωνία με την κυπριακή πρεσβεία στο Κάιρο και ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή, σχέδιο επιστροφής στη χώρα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυπριακή πρεσβεία, οι κυπριακές διπλωματικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι Κύπριοι πολίτες.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας που επιθυμούν να επαναπατριστούν στην Ελλάδα ο αριθμός των αιτούντων να επιστρέψουν έχει φθάσει τους 165.

Εξάλλου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο και τον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη, για να εξετάσουν πως έχει η κατάσταση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και αν υπάρχουν πάροικοι και από το Κάιρο που θέλουν να επαναπατριστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πάροικοι έχουν επικοινωνήσει με τις διπλωματικές και προξενικές αρχές κι έχουν ζητήσει πληροφορίες για τον επαναπατρισμό, χωρίς όμως να έχει διασαφηνιστεί πόσοι είναι αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν.

Ωστόσο, το πρόβλημα που παραμένει, όπως ενημερώνουν οι διπλωματικές αρχές το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η ασφαλής μετάβαση όλων των παροίκων από το χώρο συγκέντρωσής τους μέχρι και το αεροδρόμιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, το στρατό και την αστυνομία για να διασφαλίσουν την ασφαλή μετάβασή τους.

Στο μεταξύ, η κυκλοφορία στο Κάιρο ξαναβρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς και η αστυνομία έχει ξαναπάρει θέσεις σε κεντρικούς κόμβους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.