30 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: τουλάχιστον 19 ιδιωτικά αεροσκάφη αναχώρησαν χθες από το αεροδρόμιο του Καΐρου-Απέδρασαν 700 κρατούμενοι

Τουλάχιστον 19 ιδιωτικά αεροσκάφη αναχώρησαν χθες Σάββατο από το αεροδρόμιο του Καΐρου, ανέφεραν πηγές στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Στα αεροσκάφη λέγεται ότι επέβαιναν μερικές από τις σημαντικότερες μορφές της ελίτ της Αιγύπτου, περιλαμβανομένων κορυφαίων επιχειρηματιών. Ανάμεσά τους ήταν ο Ναγκίμπ Σαουίρις, μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών.

Στο αεροδρόμιο σημειώνονταν περιοδικά διακοπές των υπηρεσιών προς τα αεροσκάφη και προς τους επιβάτες, εν μέρει λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στο Κάιρο.

Περίπου 700 κρατούμενοι σε φυλακή "απέδρασαν"· νεκρός ο διευθυντής της, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Ο διευθυντής μιας φυλακής στην δυτική Αίγυπτο σκοτώθηκε και εκατοντάδες κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν, ανέφεραν ΜΜΕ νωρίς σήμερα Κυριακή.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το επεισόδιο σημειώθηκε στην Φαγιούμ, μια περιοχή της ερήμου δυτικά του Καΐρου. Περίπου 700 φυλακισμένοι απέδρασαν και ο διευθυντής της φυλακής, που είχε το βαθμό του στρατηγού, σκοτώθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν πως άλλος ένας αξιωματούχος του στρατού, που επίσης είχε βαθμό στρατηγό, "απήχθη" από ένα έξαλλο πλήθος.

Αυτόπτες μάρτυρες σε αρκετές πόλεις της χώρας ανέφεραν ότι ο στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες αυτοάμυνας, διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υπερεκταθεί για να διαχειριστούν τις ταραχές και τα προβλήματα ασφαλείας στην Αίγυπτο.