13 Ιανουαρίου 2011

Αυστραλία: 25 οι νεκροί σ' όλη τη χώρα - πάνω από 100.000 δίχως ρεύμα και νερό

Το Μπρισμπέιν, το οποίο (ΣΣ. Είχαμε γράψει από τη Δευτέρα ότι οι πλημμύρες στην πόλη θα κορυφωθούν σήμερα) υφίσταται τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, έμοιαζε με έρημο τοπίο σήμερα Πέμπτη, με τουλάχιστον ένα νεκρό και 30.000 κατοικίες να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Πάνω από 100.000 άνθρωποι στερούνται ηλεκτροδότησης και σε πολλές περιοχές πόσιμου νερού, σήμερα Πέμπτη. Η στάθμη του ποταμού του Μπρισμπέιν, άρχισε σήμερα να κατεβαίνει.

Οι κάτοικοι που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους τις τελευταίες δύο ημέρες, προσπαθούσαν να κάνουν μια εκτίμηση των ζημιών, λίγες ώρες αφότου οι πλημμύρες βρίσκονταν στο απόγειό τους, τα χαράματα της Πέμπτης.

Ωστόσο το Μπρισμπέιν και τα δύο εκατομμύρια κάτοικοί του απέφυγαν τα χειρότερα, καθώς η στάθμη του νερού ανέβηκε λιγότερο από τις προβλέψεις. Η σχετική ανακούφιση έδωσε τη θέση της στην απελπισία, στη θέα των ζημιών σε κατοικίες και ιστορικά κτήρια στην πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία.

Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα πρέπει να είναι ανάλογες με την μεταπολεμική περίοδο, δήλωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Άννα Μπλιγκ. «Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα σήμερα. Υπάρχει ανακούφιση και νιώθω ευγνώμων που η μητέρα φύση δεν έδειξε το πιο τρομακτικό της πρόσωπο, όμως οι άνθρωποι της πόλης μας ξύπνησαν σήμερα το πρωί καταπτοημένοι, με αγωνία και άγχος. Βρισκόμαστε μπροστά σε απίστευτες σκηνές κατασταροφής: ολόκληρες συνοικίες έχουν χαθεί κάτω από το νερό, με μόνο τις στέγες να προεξέχουν, ενώ επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις πλημμύρες. Αυτό που βλέπω μου θυμίζει εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε στην τηλεόραση της Αυστραλίας η Άννα Μπλιγκ.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι στερούνται ηλεκτροδότησης και σε πολλές περιοχές πόσιμου νερού, σήμερα Πέμπτη. Οι Αρχές βρίσκονται σ’ επιφυλακή για πιθανή εμφάνιση ασθενειών, αφού στο νερό επιπλέουν πολλά νεκρά ζώα, απορρίμματα και επικίνδυνα απόβλητα.

Οι πλημμύρες στο Μπρισμπέιν προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου: ένας 24χρονος άντρας παγιδεύτηκε από τα νερά, καθώς προσπαθούσε να πλησιάσει στο πατρικό του σπίτι για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Από τη Δευτέρα, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κουίνσλαντ από τις πλημμύρες. Οι Αρχές προειδοποιούν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί ν’ ανέβει, καθώς δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Η στάθμη του ποταμού του Μπρισμπέιν, άρχισε να κατεβαίνει την Πέμπτη. Ωστόσο, η μικρή πόλη Γκούντιγουιντι, 350 χλμ. από το Μπρισμπέιν, προετοιμάζεται με τη σειρά της ν’ αντιμετωπίσει άνοδο της στάθμης του νερού, σημάδι ότι οι πλημμύρες θα συνεχιστούν στα βορειοανατολικά της χώρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ