29 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: 92 οι νεκροί - Μπαραντέι: Ο Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί

Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν αργά σήμερα το βράδυ σε σκληρά επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πόλη Μπένι Σουέιφ νοτίως του Καϊρου, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να επιτεθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη αυτή που απέχει 140 χιλιόμετρα από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να χρησιμοποιήσουν πυρ για να τους απωθήσουν και να προκαλέσουν το θάνατο 12 εξ αυτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας συνολικά 92 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πενθήμερη εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μουμπάρακ.

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/8/6/6/197866/mohammed_el_baradei.jpgΕλ Μπαραντέι: Η χώρα πρέπει να περάσει από το δικτατορικό σε δημοκρατικό καθεστώς και ο στρατός να υποστηρίζει το λαό και όχι τους δυνάστες του.


Ο αντικαθεστωτικός Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση τονίζοντας ότι ο ιδιορισμός ενός αντιπροέδρου και ενός νέου πρωθυπουργού δεν είναι κινήσεις αρκετές.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο κ. Ελ Μπαραντέι τόνισε: "Είπα στον πρόεδρο Μουμπάρακ και στο καθεστώς του φύγετε χωρίς καμία καθυστέρηση για το καλό της Αιγύπτου και για το δικό σας καλό".

"Σέβομαι τον στρατηγό Ομάρ Σουλειμάν που διορίστηκε από τον πρόεδρο Μουμπάρακ αντιπρόεδρος και τον πτέραρχο Αχμαντ Σαφίκ νέος πρωθυπουργός, αλλά το ζήτημα δεν ήταν η αλλαγή προσώπων" συνέχισε ο κ. Ελ Μπαραντέι, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι "μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων του αιγυπτιακού λαού που θα προετοιμάσει καθαρές εκλογές και θα συντάξει ένα νέο Σύνταγμα".

"Επιθυμούμε να περάσουμε από ένα δικτατορικό καθεστώς σε ένα καθεστώς δημοκρατικό που θα βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς αυτό οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν" πρόσθεσε ο αιγύπτιος αντικαθεστωτικός και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Απευθυνόμενος τέλος στον αιγυπτιακό στρατό είπε:"Επισήμανα σαφώς στις ένοπλες δυνάμεις ότι ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν την Αιγυπτο, πρέπει να υποστηρίζουν το λαό και όχι τους δυνάστες του".

Καταλήγοντας ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμαντ ελ Μπαραντέι χιαρέτισε τους νέους της Αιγύπτου που μετέχουν μαζικά στις διαδηλώσεις.