10 Ιανουαρίου 2011

Άντε να δούμε πότε θα εκπολιτισθούνε οι κάφροι: «Κόβουν» τις ταυρομαχίες από την ισπανική τηλεόραση

Εξαγριωμένοι οι οπαδοί τους
Την προστασία των ανηλίκων επικαλείται το TVE

Σφοδρές αντιδράσεις στην Ισπανία έχει προκαλέσει η απόφαση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TVE να απαγορεύσει οριστικά την απευθείας μετάδοση των ταυρομαχιών.

Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Ιούλιο, η καθολική απαγόρευση διεξαγωγής ταυρομαχιών στην ανατολική περιοχή της Καταλονίας. Οι ταυρομάχοι και οι οπαδοί του «αθλήματος» υποστηρίζουν ότι γίνονται μάρτυρες της σταδιακής περιθωριοποίησής τους.

Η απαγόρευση

Η κρατική ραδιοτηλεόραση αποφάσισε ότι οι ταυρομαχίες παραβιάζουν τον κώδικα ηθικής και, συγκεκριμένα, τους περιορισμούς που αυτός θέτει για τα προγράμματα που μεταδίδονται πριν από τις 10:00 το βράδυ.

Οι περισσότερες ταυρομαχίες ξεκινούν στις 6:00 ή στις 7:00 το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι μεταδίδονται τις ώρες που τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του TVE, Αλμπέρτο Ολιάρτ, ο οποίος τόνισε ότι εκείνες τις ώρες δεν είναι δυνατόν να προβάλλεται η βία ενάντια στα ζώα.

«Το TVE δεν θα προβάλλει τις ταυρομαχίες, λόγω της ώρας που λαμβάνουν χώρα, η οποία κατά κανόνα συμπίπτει με την ώρα της ημέρας για την οποία εφαρμόζεται ειδική προστασία για τα παιδιά», αναφέρει ο νέος κώδικας δεοντολογίας του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Οι αντιδράσεις

Εξαγριωμένοι οπαδοί κατηγόρησαν τον σταθμό για απόκρυψη ενός βασικού στοιχείου της ισπανικής λαϊκής κουλτούρας.

«Αυτό σημαίνει ότι το TVE, που ανήκει σε όλους μας, θα μας στερήσει από κάτι που στο πέρασμα των αιώνων έχει σχηματίσει μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς πολλών Ισπανών, τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς», έγραψε ο αρθρογράφος Αντρέ Αμόρος, στην συντηρητική εφημερίδα ABC.

Το TVE απάντησε ότι δεν γυρίζει εξ ολοκλήρου την πλάτη του στην «εθνική φιέστα», όπως είναι γνωστές οι ταυρομαχίες στην Ισπανία, οι οποίες, μάλιστα, καλύπτονται από το πολιτιστικό ρεπορτάζ.

«Δεν παραβλέπουμε τη σημασία του κόσμου των ταυρομαχιών, ούτε την κοινωνική και πολιτισμική επιρροή τους», ανακοίνωσε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, γνωστοποιώντας ότι θα διατηρήσει τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα για τις ταυρομαχίες που μεταδίδονται αργά τη νύχτα.

Το

TVE θα συνεχίσει επίσης να καλύπτει τις ταυροδρομίες του φεστιβάλ Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα, κατά τις οποίες έξι ταύροι αφήνονται ελεύθεροι στους δρόμους της πόλης κάθε πρωί επί οκτώ ημέρες τον Ιούλιο.

Δεν θα μεταδίδει, όμως, τις ταυρομαχίες του ίδιου φεστιβάλ, οι οποίες ολοκληρώνονται με τη θανάτωση των έξι ταύρων.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς των τοπικών κυβερνήσεων στη Μαδρίτη και σε άλλες περιοχές θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν «ζωντανά» τις ταυρομαχίες.

Τον περασμένο Ιούλιο, η καταλανική βουλή αποφάσισε την ολική απαγόρευση των ταυρομαχιών από το 2012.

TA NEA