30 Ιανουαρίου 2011

Ι Βρούστης: Αυθαίρετα θα γίνεται ο υπολογισμός του ΦΠΑ των επιχειρήσεων, όταν διεξάγεται φορολογικός έλεγχος!!!

Κυβέρνηση, όμηρος των δεσμεύσεων του Μνημονίου και στη γεμάτη αγωνία προσπάθειά της για ανεύρεση 13 δις ευρώ για το 2012 - 14 εφευρίσκει νέους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδα. Στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο ενσωματώνονται διατάξεις που παραβιάζουν την αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας, ενώ - την ίδια στιγμή - δημιουργούν μια ιδιότυπη φορολογική ομηρεία των επιχειρήσεων απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 10 παρ. 13 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, για πρώτη φορά, εισάγεται στη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου για τον προσδιορισμό του ΦΠΑ (και όχι για περιπτώσεις εξολογιστικού προσδιορισμού) μια διαδικασία τελείως αυθαίρετη, αντίθετη σε κάθε έννοια δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας. Και αυτό μέσα από τις φράσεις του νομοσχεδίου "σύγκριση με ομοειδείς επιχειρήσεις" και "βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της ελεγκτικής".

Με αυτό τον τρόπο, πλέον, ο υπολογισμός του ΦΠΑ των επιχειρήσεων, όταν διεξάγεται φορολογικός έλεγχος, θα γίνεται αυθαίρετα. Αυτό σημαίνει νέα φορολογική αφαίμαξη για τις επιχειρήσεις με πρόσχημα τον έλεγχο στο ΦΠΑ"