07 Ιανουαρίου 2011

Οι "Μαγεμένες" στο ΔΕΙΓΜΑ ΔΩΡΕΑΝ

Από το Παρίσι βγαίνει το «Δήγμα Δωρεάν» του ερχόμενου Σαββάτου. Λίγες μέρες μετά την επανατοποθέτηση σε επισκέψιμο χώρο των γλυπτών «Μαγεμένες» στο μουσείο του Λούβρου ο Χρήστος Νικολαΐδης με την κάμερα της εκπομπής επισκέπτονται το περίφημο παρισινό Μουσείο. Στην εκπομπή μιλά για τη διαδικασία της συντήρησης αλλά και τον προγραμματισμό της έκθεσης των γλυπτών η διευθύντρια του τμήματος ελληνικών, ρωμαϊκών και ετρουσκικών αρχαιοτήτων κα Σοφί Ντε Καμπς.

Η κάμερα της εκπομπής ξεναγείται στο χώρο στον οποίο πλέον φιλοξενούνται οι ελληνικές αρχαιότητες, εκεί όπου θα εκτεθούν σύντομα «Οι Μαγεμένες» αλλά και εκεί όπου θα φιλοξενηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο η μεγάλη έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία.

Πίσω στη Θεσσαλονίκη, η εκπομπή διηγείται την ιστορία των γλυπτών ασχολείται με τις μελέτες που κατά καιρούς έγιναν για το μνημείο, τους μύθους και τις δοξασίες που το συνοδεύουν, ενώ η αρχαιολόγος Ελένη Στούμπου παρουσιάζει ένα στοιχείο το οποίο δεν είναι και τόσο γνωστό: τις επιστολές του Εμ. Μιλέρ, του ανθρώπου που αφαίρεσε τα γλυπτά προς τη σύζυγό του στις οποίες διηγείται όλη την επιχείρηση της μεταφοράς τους, που συνοδεύτηκε από την δυναμική αντίδραση των κατοίκων. Σε μία μάλιστα από τις επιστολές του γράφει ότι λυπάται για την καταστροφή που προκάλεσε στο μνημείο!

Η εκπομπή θα προβληθεί το Σάββατο στις 8.30 μ.μ. από το TV100 και σε επανάληψη το άλλο Σάββατο 15 Ιανουαρίου την ίδια ώρα. Η παρουσίαση, το ρεπορτάζ και η αρχισυνταξία είναι του Χρήστου Νικολαΐδη, οπερατέρ είναι ο Σπύρος Κόπανος και σκηνοθετεί ο Ζάχος Σαμολαδάς.