05 Ιανουαρίου 2011

Πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Περισσότερο απαισιόδοξες βρήκε το νέο έτος τις ελληνικές επιχειρήσεις σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 21 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και διαμορφώθηκε στο -44, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα της εταιρίας Grant Thornton που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5.700 επιχειρήσεων σε 39 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των απαισιόδοξων επιχειρήσεων ήταν μεγαλύτερο κατά 44 μονάδες από το ποσοστό των αισιόδοξων επιχειρήσεων.

Στην Ιρλανδία, ο δείκτης υποχώρησε στο -45 από το -42 πέρυσι, ενώ στην Ισπανία σημείωσε βελτίωση από το -56 στο -50 αλλά παραμένει πολύ αρνητικός.

Οι περισσότερο αισιόδοξες επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη είναι οι γερμανικές, όπου ο δείκτης αυξήθηκε κατά 37 μονάδες σε σχέση με τις αρχές του 2010 και έφθασε στο 75. Στη Φινλανδία ο δείκτης αυξήθηκε 67 μονάδες και από αρνητικός -10 έγινε θετικός 57, ενώ και στο Βέλγιο καταγράφηκε μεγάλη άνοδος από το 13 στο 45.

Συνολικά στην Ευρωζώνη, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε 20 μονάδες, από το 2 στο 22.

"Υπάρχουν ισχυρά αποκλίνοντα επίπεδα εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά η αισιοδοξία στην Ευρωζώνη πέρυσι", δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Grant Thornton.