26 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: Μια αντιπολιτευόμενη οργάνωση καλεί σε μια δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/35265.jpg Η οργάνωση των αγωνιστών υπέρ της δημοκρατίας "Κίνημα της 6ης Απριλίου", η οποία είχε την πρωτοβουλία για τις χθεσινές διαδηλώσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, καλεί σε μια δεύτερη ημέρα κινητοποίησης σήμερα στην Αίγυπτο.

Η οργάνωση καλεί τους Αιγύπτιους, από τη σελίδα της στο Facebook, να συγκεντρωθούν στη μεγάλη πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, εκεί όπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαδήλωσαν χθες φωνάζοντας "ο λαός απαιτεί να φύγει το καθεστώς".

"Όλοι πρέπει να μεταβούμε στην πλατεία Ταχρίρ για να την καταλάβουμε και πάλι", γράφει η οργάνωση στην ιστοσελίδα.

Στο Παρίσι, η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για τους νεκρούς στις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία ζητάει "περισσότερη δημοκρατία σε όλα τα κράτη".

"Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι υπήρξαν νεκροί, δύο μεταξύ των διαδηλωτών, ένας μεταξύ των αστυνομικών", δήλωσε η υπουργός μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL. "Πρέπει να μπορεί κανείς να διαδηλώνει χωρίς να υπάρχουν βιαιότητες και ακόμη λιγότερο νεκροί", πρόσθεσε.

"Δεν πρόκειται για ανάμιξη της Γαλλίας", όμως η χώρα απευθύνει "έκκληση για να υπάρξει ολοένα και περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία σε όλα τα κράτη", συνέχισε η υπουργός, η οποία βρισκόταν το Σάββατο στην Αίγυπτο.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν παραλληλισμοί με την Τυνησία, η γαλλίδα υπουργός υπογράμμισε πως "οι καταστάσεις είναι διαφορετικές σε καθεμιά από τις χώρες". Ωστόσο στην Αίγυπτο "υπάρχει σίγουρα μια διπλή προσδοκία για περισσότερη ευημερία" και "για ελευθερία σε διάφορους τομείς", τόνισε.

Επανερχόμενη στην επίμαχη πρότασή της για προσφορά βοήθειας στις δυνάμεις της τυνησιακής αστυνομίας πριν από την πτώση του προέδρου Μπεν Άλι, η Μισέλ Αλιό-Μαρί παραδέχθηκε πως "ίσως εκφράσθηκα εσφαλμένα". "Δεν έγινα καλά κατανοητή", πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι δεν αισθάνεται "εξασθενημένη".

Οι δηλώσεις της αυτές, πριν από 15 ημέρες, είχαν προκαλέσει στις τάξεις της αντιπολίτευσης αιτήματα για την παραίτησή της.