25 Ιανουαρίου 2011

Πρώτη έκδοση ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη πώληση ομολόγων του στις αγορές, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων για το δανεισμό της Ιρλανδίας. Πρόκειται για διάθεση 5ετών ομολόγων ύψους 5 δις. ευρώ με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόδοση των ομολόγων αναμένεται να είναι περίπου 2,85% έναντι 2,34% που είναι η απόδοση για τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα και 2,79% για τα αυστριακά ομόλογα. Η ζήτηση για τα ομόλογα, με βάση το βιβλίο των προσφορών που έχει ανοίξει, είναι πολλαπλάσια του ποσού που θέλει να αντλήσει το Ταμείο, σύμφωνα με πηγές που είναι κοντά στη διαδικασία.

Η υψηλή ζήτηση συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία έφθασε το πρωί στα 1,3688 δολάρια. Σημειώνεται ότι το ΕΤΧΣ έχει την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ) από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς έξι από τις χώρες της Ευρωζώνης που προσφέρουν τις εγγυήσεις για τα ομόλογα - η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο - έχουν επίσης την ανώτατη διαβάθμιση.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΤΧΣ, οι εγγυήσεις των χωρών της Ευρωζώνης ανέρχονται σε 440 δις. ευρώ, αλλά το Ταμείο δεν μπορεί να αντλήσει ισόποσα δάνεια, αλλά μόνο 250 δις. ευρώ με την υψηλότερη βαθμολογία.