20 Ιανουαρίου 2011

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία άμεσα λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων

http://www.maroussi2004.gr/3.jpgΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάθεση ψηφίσματος στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου, δημοτικών συμβούλων, και αρχηγών δημοτικών παρατάξεων παρέδωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα των συμβασιούχων στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, στη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Ευσταθία Μπεργελέ και σε εκπροσώπους των κομμάτων.

Ειδικότερα το παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα της Βουλής Θ. Παπαϊωάννου, στον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τασούλα, στην εκπρόσωπο του ΚΚΕ, βουλευτή Διαμάντω Μανωλάκου στον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, βουλευτή Επικρατείας Ιωάννη Κοραντή και στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Ηρακλείου Μ. Κριτσωτάκη.

Το ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής ζητεί μεταξύ άλλων από την Κεντρική εξουσία και τους εκπροσώπους της να αντιληφθούν το χρέος και τις ευθύνες τους απέναντι στην πόλη του Αμαρουσίου και από τον Υπουργό Εσωτερικών την ανανέωση για ένα ακόμη χρόνο όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης μετά την ολοκλήρωση της επίδοσης του ψηφίσματος δήλωσε:

«Δώσαμε να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες που έχει ο Δήμος Αμαρουσίου σε επίπεδο λειτουργίας και ιστορίας, αλλά και όσον αφορά τους εργαζόμενούς μας και θα έλεγε κανείς ότι αυτό σε γενικές γραμμές έγινε αντιληπτό. Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε το ψήφισμά μας, το οποίο και δεσμεύτηκε να παραδώσει στα κόμματα του Κοινοβουλίου, κρατώντας όμως εμφανώς αποστάσεις από την προσπάθεια Διοίκησης και εργαζομένων. Εμείς σίγουρα θα παλέψουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν δούμε ανταπόκριση, εμείς θα είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας».

Επίσης ο κ. Πατούλης κάλεσε πολίτες και εργαζόμενους να δώσουν αύριο ένα ηχηρό παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 09:00 π.μ. στην είσοδο του ιστορικού εμπορικού κέντρου επί της Λ. Κηφισίας στη συμβολή με την οδό Βασ. Σοφίας.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επ. Γαρδέλης, οι Αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των παρατάξεων « Κόντρα στο Καιρό» και «Εκτός των Τειχών» κ.κ. Λ. Μαγιάκης και Δ. Πολυχρονιάδης αντίστοιχα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης και οι Πρόεδροι του Σωματείου Εργαζομένων Ν. Καλλιμάνης και του Σωματείου Εργατοτεχνικού Προσωπικού Β. Καγιάς.

Όλο το ψήφισμα έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εργαζόμενοι σε αυτούς, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πληρώνουν ακριβά τις συνέπειες των πολιτικών που μας επιβάλλει η εφαρμογή του Μνημονίου και η ασκούμενη οικονομική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης.

Η αύξηση της φορολογίας, η μείωση μισθών και εισοδημάτων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, η μείωση των κοινωνικών παροχών, η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και η απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές χιλιάδων οικογενειών της πατρίδας μας.

Στα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν για τους Ο.Τ.Α. και οι συνέπειες από την άμεση και χωρίς επαρκές χρονικό διάστημα προσαρμογής, εφαρμογή του Ν. 3852/2010 («Πρόγραμμα Καλλικράτης»).

Με την άμεση, από 1-1-2011 εφαρμογή του Καλλικράτη, προβλέπεται η απαγόρευση ανανέωσης όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου που είχαν συναφθεί με τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα των Δήμων (Ν.Π.Δ.Δ., δημοτικές επιχειρήσεις κ.λπ.), οι οποίες έληγαν στις 31-12-2010 ή μέσα στους πρώτους μήνες του 2011. Προβλέπεται επίσης η κατάργηση των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων για την εκτέλεση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, τα έργα αυτεπιστασίας, η λειτουργία των παιδικών σταθμών, κλπ..

Οι επιπτώσεις στο Δήμο Αμαρουσίου

Η εφαρμογή του Καλλικράτη έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του Δήμου Αμαρουσίου. Αφορά στο μέλλον και στην επιβίωση δεκάδων εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Εργαζόμενων που απασχολούνται στο Δήμο μας με ετήσιες συμβάσεις που ανανεώνονταν κάθε χρόνο και που συνάφθηκαν από το 2004, το 2006 και εντεύθεν. Επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους κατοίκους της πόλης μας.

Εγκαίρως είχαμε επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν τόσο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου ( Α.Α. 199-29/4/2010 ), όσο και με τρεις επιστολές που αποστείλαμε προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση ( Α.Π. 079272 -22/10/2010, Α.Π. 086519- 18/11/2010, Α.Π. 092881 15/12/2010).

Ως Δήμος έγκαιρα είχαμε τοποθετηθεί θετικά στην ανάγκη μιας ολοκληρωμένης διοικητικής μεταρρύθμισης, που:
  • θα διασφάλιζε την οργανωτική και οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • θα ενίσχυε τη διαφάνεια και τον ουσιαστικό έλεγχο
  • θα λειτουργούσε προς όφελος των πολιτών, μέσα από την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Επιπλέον, από το 2008 έχουν ολοκληρωθεί από πλευράς μας οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου, όμως το ΑΣΕΠ ακόμη δεν έχει εγκρίνει τους τελικούς πίνακες επιτυχόντων.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου

Είχαμε προβλέψει τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η βιαστική και χωρίς προετοιμασία εφαρμογή του Ν. 3852, όχι μόνον σε βάρος των εργαζομένων, όσο κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των Ο.Τ.Α.. Γι αυτό ως Δήμος τοποθετηθήκαμε με την 199 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα όσα προβλέπονταν στον Καλλικράτη, αφού διαπιστώναμε:
  • Ότι δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι νέοι πόροι για την λειτουργία των ΟΤΑ, ιδίως μετά τη μεταφορά και των νέων αρμοδιοτήτων. Και μάλιστα όχι μόνον δεν εξασφαλίζεται αύξηση των πόρων, αλλά μας περικόπηκαν το 2010 30% οι πόροι που μας αποδίδονταν από την Κεντρική Εξουσία.
  • Ότι στο διάστημα που προηγήθηκε της ψήφισης του Ν. 3852, δεν λήφθηκαν ουσιαστικά υπόψη οι θέσεις των αιρετών εκπροσώπων των Ο.Τ.Α., ενώ δεν μας δόθηκε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά λειτουργικά προβλήματα σε κρίσιμους τομείς και δραστηριότητες των Δήμων, όπως π.χ. η καθαριότητα, η αποκομιδή απορριμμάτων, η συντήρηση του πρασίνου, η λειτουργία των παιδικών σταθμών κ.λπ. Γεγονός που οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες.
  • Ότι οδηγούνται στο δρόμο και την ανεργία σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεών τους, καθώς αυτό θα είναι παράνομο, ενώ δε θα είναι δυνατή και η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο οποιασδήποτε πληρωμής τους.
Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών Υπουργός οφείλει να αντιληφθεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των πολιτικών της επιλογών. Να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακούσει, έστω και με καθυστέρηση, τις απόψεις μας. Γιατί αν δεν μας ακούσει δεν θα μπορέσει να δώσει λύσεις.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ

Από την Κεντρική Εξουσία και τους εκπροσώπους της:
να αντιληφθούν το χρέος και τις ευθύνες τους απέναντι στην πόλη του Αμαρουσίου. Με άστοχες αποφάσεις και επιλογές τους και με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του προαστίου, μας επιβάρυναν με υπερτοπικές χρήσεις και υποβάθμισαν έτσι την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας. Ενώ ευθύνονται για το ότι δεν προχωρά η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης μας, που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις συνέπειες των λαθών τους. Η Κεντρική Εξουσία και οι εκπρόσωποι της οφείλουν στο Μαρούσι αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία πρέπει επιτέλους να μας αποδώσουν.

Οφείλουν να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό του Δήμου, στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την αναγέννηση της πόλης μας.

Από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση:
1.Την ανανέωση για έναν ακόμη χρόνο όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου που είτε έληξαν, είτε πρόκειται να λήξουν στο επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να προκηρύξουμε θέσεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, που θα καλύπτουν όπου υπάρχουν τα κενά σε προσωπικό.

2.Την ανανέωση για ένα χρόνο της δυνατότητας σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους κατοίκους μας χωρίς διακοπή, στο διάστημα μετάβασης στο νέο καθεστώς.

3.Την αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας, του χρόνου απασχόλησης, καθώς και της εντοπιότητας όλων όσων εργάζονταν μέχρι σήμερα με καθεστώς συμβάσεων, όταν θα συμμετάσχουν σε μελλοντικές προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού. Μοριοδότηση που με αγώνες που δώσαμε είχαμε καταφέρει να ισχύει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά καταργηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών χωρίς ποτέ να ειπωθούν οι λόγοι.

4. Την καλύτερη λειτουργία και άμεση ανταπόκριση του ΑΣΕΠ στα αιτήματα που του υποβάλλονται για την έγκριση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά που υπάρχουν.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ

Μετά την αποδοχή του ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου προχωρούμε άμεσα:

1.Στην κατάθεση του ψηφίσματος από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη στον Υπουργό Εσωτερικών, την προσεχή Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2010, στις 11 π.μ.

2.Στην ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής και όλων των πολιτικών κομμάτων για το περιεχόμενο του ψηφίσματος, από το Δήμαρχο Γ. Πατούλη, που θα επισκεφθεί για το σκοπό αυτό το Εθνικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2010, στις 12.30 μ.μ.

3.Στο συμβολικό κλείσιμο του Δημαρχείου Αμαρουσίου και όλων των υπηρεσιών του Δήμου ( πλην των Βρεφονηπιακών Σταθμών) την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2010.

4.Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και εργαζομένων στην είσοδο του ιστορικού εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου, επί της Λ. Κηφισίας, το πρωί της προσεχούς Παρασκευής 21/1/2011.