27 Ιανουαρίου 2011

Θα τρελλαθούμε τελείως; "Την πρόταση να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο εξετάζουν οι λαθραίοι της Νομικής που κάνουν συνέλευση τώρα"!!!

Σε εξέλιξη βρισκόταν αργά το μεσημέρι η συνέλευση των μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στο παλιό κτίριο της Νομικής. Εξετάζεται η πρόταση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών να μεταφερθούν οι μετανάστες σε κτίριο που βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής για να στεγάσει τους μετανάστες.

Η λύση αυτή βρέθηκε αργά χθες το βράδυ ύστερα απο πολύωρες συνεδριάσεις των πρυτανικών αρχών με τη συμμετοχή του προεδρεύοντος της συνόδου των πρυτάνεων Θεοδ. Παπαθεοδώρου και αφού είχε προηγηθεί συνεργασία με τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Εκπρόσωποι των μεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφθηκαν το κτίριο, ωστόσο δεν έχουν ακόμη καταλήξει αν θα μεταφερθούν, παρά την αρχική συμφωνία ορισμένων εκπροσώπων τους.

Το πρωί, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου επισκέφθηκε τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και συζήτησε μαζί του την κατάσταση επί μία ώρα.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μίλησε στη συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες , παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ενημέρωσε τον πρόεδρο, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί από την υπουργό για την εξέλιξη του θέματος της Νομικής. Η υπουργός είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και αναμένεται η έκβασή τους. Πάντως, από χθές η υπουργός φέρεται να είπε στους πρυτάνεις που την επισκέφθηκαν στο γραφείο της, ότι αν αρνηθούν οι μετανάστες να φύγουν από τη Νομική, τότε θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος.

Ωστόσο, αν οι πρυτάνεις εφαρμόσουν το νόμο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών, ένα ενδεχόμενο που πολύ δύσκολα θα αποφασισθεί, δεδομένου ότι όλοι επιθυμούν την ειρηνική εκκένωση του κτιρίου.

Στη διάθεση των μεταναστών, πάντως, βρίσκονται λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στο νέο κτίριο, ενώ φαίνεται ότι την ασφαλή μετάβασή τους έχει εγγυηθεί και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Είναι φανερό πλέον ότι όλοι επιθυμούν την ειρηνική λήξη της κατάληψης και να συναινέσουν οι μετανάστες να αποχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να αποδοθεί το κτίριο στο πανεπιστήμιο, που αποφάσισε να επαναλειτουργήσει από σήμερα τη Νομική Σχολή στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο υπό κατάληψη κτίριο της οδού Σόλωνος.