30 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στον οποίο από 20 Δεκεμβρίου 2010 ( ΠΔ 127/2010) υπάγεται και το Λιμενικό Σώμα, κατέθεσε στη Βουλή Σχέδιο Νομού με τίτλο «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις ».

Αυτό το Σχέδιο Νομού εκ πρώτης όψεως αδιάφορο για την πόλη μας, μετά από προσεκτική μελέτη παρουσιάζει διπλό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη. Το ένα – αρνητικό – γιατί όσο αφορά τις παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής το καθεστώς τους παραμένει όπως είχε ( άρθρο 4 και 5 παρ.δ ) και δεν γίνεται καμία αναφορά για την περιβόητη Λιμενική Ακαδημία η οποία κατά σύμπτωση είχε εξαγγελθεί στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2000 από τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και σημερινό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Το άλλο – θετικό – γιατί με μία διάταξη (άρθρο 22 παράγραφος 4) επιδιώκεται να δοθεί λύση στο θέμα της απομάκρυνσης επιβλαβών πλοίων από τα λιμάνια. Το θέμα μας αγγίζει γιατί έχουμε τα πλοία της ΣΑΟΣ στο λιμάνι μας.

Η διάταξη διευκρινίζει ότι ο αρμόδιος για την απομάκρυνση Οργανισμός (στην περίπτωσή μας ο ΟΛΑ ΑΕ), μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό για εκποίηση όχι μόνο ναυαγίων αλλά και επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων.
Συγκεκριμένα η προσθήκη στην παράγραφο 6 του άρθρου 2 του Νόμου 2881/2001 «περί ναυαγίων» αναφέρει:

"Η αληθής έννοια της παρούσης παραγράφου είναι ότι ο Οργανισμός μπορεί να προβαίνει ταυτόχρονα με ενιαίο διαγωνισμό σε εκποίηση ενός ή περισσοτέρων ναυαγίων και επικινδύνων και επιβλαβών πλοίων που ανήκουν σε έναν ή διαφορετικούς ιδιοκτήτες, των οποίων οι κύριοι αρνούνται ή αδυνατούν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους ."

Το Μάρτιο του 2010, επειδή η υπόθεση πετρελαιαγωγός μας αφορούσε. μια από τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου είχε αποκλειστικό θέμα « Διατύπωση απόψεων στο σχέδιο νόμου Διαδρομή και εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και συναφή θέματα ».

Αν η υπόθεση “Λιμενική Ακαδημία “ μας αφορά στο Σχέδιο Νομού με τίτλο « Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις » ποιος επίσημος φορέας του τόπου θα εκφράσει απόψεις ;

Αλεξανδρούπολη 30 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος