07 Ιανουαρίου 2011

Κριτική από Ν.Δ. στεις προτάσεις Ραγκούση για τις αλλαγές στο "πόθεν έσχες"- Τρία μέτρα προτείνει η Ντόρα Μπακογιάννη... αλλά για τα άλλα κόμματα

Αμεση ήταν η αντίδραση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει μια κορυφαία θεσμική πρωτοβουλία διακομματικού χαρακτήρα σε απλή νομοθετική δραστηριότητα ενός υπουργού, ο οποίος έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι πυξίδα του έχει το υπό στενή έννοια κομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ (εννοώντας τον κ. Ραγκούση).

Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, αντιτείνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, δεν είναι κομματική, αλλά εθνική υπόθεση και τονίζει ότι ο κ. Σαμαράς έχει υποβάλει από πέρυσι τον Δεκέμβρη συγκεκριμένες προτάσεις, υποδεικνύοντας την Επιτροπή Θεσμών για να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή. Η κραυγαλέα αργοπορία της κυβέρνησης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ξαναθυμήθηκε» την υπόθεση της διαφάνειας, επιχειρώντας να παίξει με τις εντυπώσεις.

Απαντώντας, ο Γιάννης Ραγκούσης υπογραμμίζει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. δεν μπήκε στον κόπο να μελετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι οποίες αφορούν μόνο το πόθεν έσχες και όχι τα οικονομικά των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις της Επιτροπής Διαφάνειας για το πόθεν έσχες θα υιοθετηθούν, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Στα προσωπικά σχόλια περί κομματικής πυξίδας, ο υπουργός θυμίζει στον εκπρόσωπο της Ν.Δ. ότι το κόμμα του αποχώρησε κατά την ψήφιση του νόμου για αξιοκρατία και αντικειμενικότητα στις προσλήψεις που καθιέρωσε για πρώτη φορά αποκομματικοποίηση των προαγωγών στο Δημόσιο.

Η Ντόρα

Τρία άμεσα μέτρα προτείνει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τις δηλώσεις Ραγκούση. «Πρώτον, η κυβέρνηση να μειώσει, τώρα, τη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, από τα 75 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ και να χρηματοδοτήσει με αυτό το ποσό την αύξηση του ΕΚΑΣ, όπως έχω προτείνει στη συζήτηση του προϋπολογισμού», δήλωσε.

«Δεύτερον, με τροπολογία να σταματήσει αμέσως ο δανεισμός των πολιτικών κομμάτων από τις κρατικές τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις πέραν αυτής της βουλευτικής περιόδου. Τρίτον, να γίνει πλήρης εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές την τελευταία δεκαπενταετία».