18 Φεβρουαρίου 2011

Μπαχρέιν: Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον. Τουλάχιστον 23 τραυματίες.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0lYPiy8FGI-yDLEaBLi3dce1-_1lRVGEtclskx4wgwrE6yNLYGfx_kSb32wBrnqhUaTAkbZjtWLy2HJnFJowrKwx43VC7I_K_KQGBZOm37CwEt4JMqg4PMpTPZMwxPTnqf8uFVzZrZw/s1600/Bahrain+protests+160211.jpgΟ πρίγκιπας αλ Χαλίφα υποσχέθηκε τη διεξαγωγή διαλόγου μόλις αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν πυροβόλησαν εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία του Μαργαριταριού τραυματίζοντας τουλάχιστον 23, δήλωσε σιίτης πρώην βουλευτής, μία ημέρα αφού η αστυνομία διέλυσε με τη βία τους συγκεντρωμένους σε αυτή την πλατεία της Μανάμα.

"Πιστεύουμε ότι ήταν ο στρατός", δήλωσε ο Σαΐντ Χάντι του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq, το οποίο αποσύρθηκε την Πέμπτη από το κοινοβούλιο.

Ένας άλλος βουλευτής του Wefaq, ο Τζαλάλ Φιρούζ, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές βρίσκονταν σε άλλο σημείο, όπου τιμούσαν έναν διαδηλωτή ο οποίος σκοτώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια πήγαν στην πλατεία του Μαργαριταριού, όπου οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε ο Φιρούζ. Η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει το συμβάν.

Η τηλεόραση αλ Μάναρ του Λιβάνου, την οποία διαχειρίζεται η Χεζμπολάχ, επικαλείται έναν γιατρό του νοσοκομείου Σαλναμίγια της Μανάμα ο οποίος δηλώνει ότι 25 τραυματίες έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο, δύο από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

"Είναι μία ειρηνική διαδήλωση", δήλωσε ο γιατρός Μαχμούντ Αμπάς στο αλ Μάναρ. "Πως μπορούν να τους αντιμετωπίζουν με σφαίρες; Είναι μία ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε".

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες περίπου 20 αστυνομικά αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν προς την πλατεία μετά το συμβάν.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 231 τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Πέμπτη από την επιδρομή της αστυνομίας στην πλατεία του Μαργαριταριού για τη διάλυση δια της βίας της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, την ώρα που οι περισσότεροι από αυτούς κοιμόντουσαν.

Εξάλλου ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα υποσχέθηκε σήμερα ότι θα διεξαχθεί διάλογος με την αντιπολίτευση μόλις αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα.

"Το Μπαχρέιν δεν ήταν ποτέ αστυνομικό κράτος", δήλωσε ο αλ Χαλίφα σε συνέντευξή του σε πολιτική εκπομπή στην κρατική τηλεόραση της χώρας. "Δεν λέω ψέματα. "Ολοι αυτοί οι άνθρωποι είναι συμπολίτες μου και η περίοδος που διανύουμε είναι ευαίσθητη και απαιτεί να είμαστε όλοι υπεύθυνοι", υπογράμμισε.

"Σέβομαι το Wefaq, όπως σέβομαι τους πάντες. Τώρα είναι ώρα να κάτσουμε και να συζητήσουμε, όχι να πολεμήσουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας.

"Πρέπει ο διάλογος να διεξαχθεί σε ηρεμία", επεσήμανε ο πρίγκιπας αλ Χαλίφα, διαβεβαιώνοντας ότι "κανένα θέμα δεν θα αποκλειστεί από τον διάλογο".

"Το Μπαχρέιν είναι αντιμέτωπο αυτή την περίοδο με μία κατάσταση διαίρεσης και αυτό είναι απαράδεκτο", κατήγγειλε ο πρίγκιπας επισημαίνοντας ότι "πολλές χώρες αντιμετώπισαν μία παρόμοια κατάσταση, όμως οι ηγέτες τους κατέληξαν να συναντώνται να συνομιλούν για όλα με ηρεμία".

Το Μπαχρέιν, στο οποίο η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σιίτες, κυβερνάται από τον 18ο αιώνα από μία σουνιτική δυναστεία.

Η αντιπολίτευση ζητά την παράιτηση της κυβέρνησης μετά τη διάλυση με τη βία μίας ειρηνικής συγκέντρωσης, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του σιιτικού κόμματος Wefaq σεΐχης Αλι Σάλμαν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, σεΐχης Χαλίφα μπεν Σάλμαν αλ Χαλίφα, θείος του βασιλιά, είναι σε αυτό το πόστο από το 1971, οπότε το Μπαχρέιν κήρυξε την ανεξαρτησία του.

Σύμφωνα με τον σιίτη ηγέτη η αντιπολίτευση επιθυμεί "μία νέα κυβέρνηση που θα προτείνει πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που θα μπορέσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, το οποίο θα διασφαλίζει την αρχή της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας και θα εγκαταστήσει συνταγματική μοναρχία".