07 Φεβρουαρίου 2011

2,82 δισ. ευρώ δανείστηκε το Δημόσιο την περασμένη εβδομάδα... του 2009 εννοείται και όχι του 2011

Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 07/02/2009

Το ποσό των 2,82 δισ. ευρώ δανείστηκε μέσα στην εβδομάδα το Δημόσιο μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων. Οι πέντε τράπεζες που αγόρασαν το ελληνικό χρέος για λογαριασμό των πελατών τους ήταν οι Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank και Banca IMI, ενώ οι ελληνικοί τίτλοι κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο σε Eλληνες επενδυτές όσο και σε ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού.

Το Δημόσιο δανείστηκε το παραπάνω ποσό για 4 χρόνια, με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο καθορίζεται στο ύψος του Euribor συν 2%. Δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα του Euribor εξαμήνου -που βρίσκεται στο 2,10%- το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 4,10%.

Ετσι, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει αντλήσει από την αγορά κεφάλαια ύψους 11,470 δισ. ευρώ. Φέτος το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκδόσεων ομολόγων, όπως γινόταν μέχρι και πέρυσι, καθώς στόχος είναι να δανείζεται σε περιόδους που είναι ευνοϊκές οι συνθήκες στην αγορά, για να πετυχαίνει καλύτερους όρους. Στο πλαίσιο αυτό, «προ των πυλών» βρίσκεται νέα κοινοπρακτική έκδοση 3ετών ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ. Οι τελευταίες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η έκδοση αυτή θα γίνει μέσα στην εβδομάδα –και πάντως σίγουρα εντός του μήνα– με το Δημόσιο να ζητάει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Ομως, τις τελευταίες ημέρες το κλίμα διεθνώς είναι θετικό για την ελληνική αγορά ομολόγων και δεν αποκλείεται το ποσό που θα αντλήσει τελικά ο ΟΔΔΗΧ να ανέλθει έως και τα 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

Επίσης, δεν έχει αποκλειστεί ακόμη η έκδοση αυτή να αφορά σε τίτλους 10ετούς διάρκειας, αν και το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, καθώς, όπως υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς, στόχος αυτή τη στιγμή δεν είναι να πραγματοποιηθεί μια «καλή έκδοση», αλλά να γίνουν εκδόσεις που «θα φέρουν μεγάλα ποσά».

Χθες, τα spreads παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, αν και αυξήθηκαν λίγο σε σχέση με την Πέμπτη. Στα 10ετή ομόλογα η διαφορά ήταν στις 237 μονάδες βάσης χθες, στα 3ετή στις 245 μονάδες και στα 5ετή στις 285 μονάδες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_07/02/2009_302527