23 Φεβρουαρίου 2011

Ι. Βρούτσης: Εκτός στόχου, κατά -5%, τα έσοδα του Ιανουαρίου

«Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα Καθαρά Έσοδα για το μήνα Ιανουάριο ανήλθαν στα 5.090 εκατ. €, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπονταν να ανέλθουν στα 5.361 εκατ. €.

Δηλαδή, παρατηρείται σημαντική απόκλιση από τον προβλεπόμενο στόχο των καθαρών εσόδων για το μήνα Ιανουάριο κατά – 5,05% ή 271 εκατ. €.

Επίσης, Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, μειώθηκαν κατά 9% (δηλαδή 503 εκατ. €)

Αν συνεκτιμηθεί, ότι στα έσοδα του Ιανουαρίου 2011 συμπεριλαμβάνονται ακόμη και μέτρα προσωρινού εισπρακτικού χαρακτήρα, όπως η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, η περαίωση, η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, τότε η κατάσταση για την πορεία των εσόδων καθίσταται περισσότερο δραματική.

Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι τα έσοδα του Ιανουαρίου κινούνται εντός των προβλεπόμενων στόχων του Προϋπολογισμού, τα επίσημα στοιχεία τη διαψεύδουν πανηγυρικά.

Συγκεκριμένα:

* Τα τακτικά έσοδα, μειώθηκαν κατά 9,2% (δηλαδή 543 εκατ. €)
* Τα έσοδα από τους Άμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 14,6% (δηλαδή 331 εκατ. €)
* Τα έσοδα από Έμμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 7,3% (δηλαδή 255 εκατ. €)

Όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάκαμψη απαιτούν τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων, τόσο η ύφεση θα βαθαίνει και η πολυπόθητη αύξηση των εσόδων θα παραμένει ένας άπιαστος στόχος

Ιωάννης Βρούτσης
Βουλευτής Κυκλάδων
Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας»