04 Φεβρουαρίου 2011

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Το νέο ωράριο για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συνεχές 8ωρο και απόγευμα- Σε δημόσιο, δήμους, περιφέρειες"

Τις αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων παρουσιάζει η "Ε". "Καθημερινό οχτάωρο από 1ης Οκτωβρίου, αντί για 7,5 ώρες που εργάζονται σήμερα, χωρίς μάλιστα επιπρόσθετη αμοιβή, ζητεί από τους δημοσίους υπαλλήλους σε υπουργεία, περιφέρειες και δήμους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Ταυτόχρονα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτης, "ανοίγουν" από τον Οκτώβριο και το απόγευμα -κατά τα πρότυπα λειτουργίας των ΚΕΠ- υπηρεσίες, όπως εφορίες, ΙΚΑ και πολεοδομίες. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας του Δημοσίου τέθηκε χθες επί τάπητος από τον Γιάννη Ραγκούση στα μέλη της ΑΔΕΔΥ, που δήλωσαν επιφύλαξη όσον αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις και ξεκαθάρισαν ότι ενδεχόμενο σχέδιο ελαστικότητας του ωραρίου στο Δημόσιο ισοδυναμεί με "casus belli" και μπορεί να εξελιχθεί σε σκληρή κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο και τους εργαζομένους στο Δημόσιο", αναφέρει η εφημερίδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "'Πόθεν έσχες' από το ΙΚΑ σε όσους χρωστούν εισφορές!"

"Πρόσβαση στο πόθεν έσχες των οφειλετών του και άλλων προσώπων που συνδέονται μαζί τους (εταιρικά) για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών αποκτά το ΙΚΑ, με διάταξη-βόμβα που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την "επανίδρυση" του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ)", σημειώνει η εφημερίδα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πώς θα πάρετε σύνταξη από το δημόσιο"

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Κόβουν και εφάπαξ"

Και το εφάπαξ βρίσκεται στο στόχαστρο της τρόικας, σύμφωνα με την εφημερίδα που αναφέρει: "Αποφασισμένοι να βάλουν χέρι στους κόπους μιας ζωής χιλιάδων εργαζομένων οι τροϊκανοί, με τις ...ευλογίες της κυβέρνησης του Μνημονίου, επιβάλλουν περικοπές στο εφάπαξ των επικουρικών ταμείων, με τη δικαιολογία των ελλειμμάτων που αυτά παρουσιάζουν".

ΕΘΝΟΣ: "Οκτάωρο και ανατροπές στους μισθούς- Τα "πάνω-κάτω" στον δημόσιο τομέα από τον Οκτώβριο"

Στις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους αναφέρεται το πρώτο θέμα της εφημερίδας. Όπως γράφει: "μεγάλες ανατροπές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα, τις σχέσεις εργασίας και τις αμοιβές των υπαλλήλων προωθεί η κυβέρνηση. Εισάγει το οκτάωρο, αντί των εφτάμισι ωρών ημερησίως, που ισχύει σήμερα. Σε κρίσιμες υπηρεσίες καθιερώνει την απογευματινή λειτουργία. Θεσμοθετεί το ενιαίο μισθολόγιο, διορθώνοντας υπάρχουσες ανισότητες".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εφ' όπλου λόγχη ο Αρχιεπίσκοπος για την κάρτα του Θηρίου"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στον αέρα μισθοί-δώρα και στον ιδιωτικό τομέα"

"Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει και ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης για τον 13ο και 14ο μισθό. Εκτός από τη μείωση μισθών η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες δυσμενείς αλλαγές", σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το Μνημόνιο διώχνει τους νέους από την Ελλάδα"

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στο πρώτο της θέμα, "34.574 Ελληνόπουλα κατέθεσαν βιογραφικό το 2010 ψάχνοντας για δουλειά στην Ευρώπη. Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις συγκριτικά με το 2008, μόνο τον Ιανουάριο του 2011 7.275 ζήτησαν να μεταναστεύσουν".

ΕΣΤΙΑ: "Δημοσιονομικό χάος προ 90 ετών"

Η ΑΥΓΗ: " "Δεν πληρώνω" εργολάβους- κυβέρνηση - τρόικα"

"Σπασμωδικά αντιδρά η κυβέρνηση στην εξάπλωση του κινήματος κοινωνικής ανυπακοής στα διόδια και τις αστικές συγκοινωνίες ποινικοποιούν τη μη πληρωμή διοδίων και εισιτηρίων αγνοώντας τις δικαστικές αποφάσεις για κατάργηση σταθμών διοδίων", σημειώνει η εφημερίδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Καταργούν τα δάνεια του ΟΕΚ"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ρύθμιση χρέους εντός του '11"

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση, επαναγορά ή ανταλλαγή ομολόγων και μείωση επιτοκίου, με μια εθελοντική συμφωνία".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Χτύπημα "Νο 2" στο Δημόσιο"

"Η κυβέρνηση υλοποιεί με σταθερά βήματα την πολιτική της για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους του κράτους. Το πρώτο σκέλος αφορούσε μισθούς και Δώρα, το δεύτερο το ωράριο εργασίας και το τρίτο (2012) κοινό μισθολόγιο για όλα τα υπουργεία και τους φορείς", σημειώνει η εφημερίδα.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Κινητοποιήσεις διαρκείας για τους γιατρούς του ΙΚΑ"

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας αναφέρεται το βασικό θέμα της εφημερίδας. "Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας. Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα το υγειονομικό προσωπικό του Ιδρύματος, έως και την Πέμπτη 10/2 απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά", σημειώνει.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Ψευτοθόδωροι- Ομολογούν τώρα εκείνα που διέψευδαν πριν από λίγες μέρες"

"Ο υπουργός Οικονομικών μας γνωστοποίησε ότι έως το Μάιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πακέτο επιπλέον μέτρων για την περίοδο 2012-2014, ύψους 12 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, "επανεξέταση" κοινωνικών δαπανών", αναφέρει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δημόσια δωρεάν Υγεία- κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης"

"Εντείνει η κυβερνητική προπαγάνδα τη συκοφάντηση των κινητοποιήσεων των γιατρών και των υγειονομικών, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, στοχοποιώντας τους, με πρόσχημα το ευαίσθητο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων", αναφέρει ο Ριζοσπάστης.

ΤΑ ΝΕΑ: "Δημόσιοι Υπάλληλοι- 40ωρο με δουλειά και τα απογεύματα"

"Νέο ωράριο 40 ωρών την εβδομάδα αντί 37 1/2 για τους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε χθες ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας και για απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής", γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

City Press: "Εμφραγμα στην Υγεία"

"Ρήξη με την κυβέρνηση και μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι γιατροί συνεχίζουν την κατάληψη του υπουργείου. Κλειστά από σήμερα μέχρι και την Τρίτη τα φαρμακεία". τονίζει η εφημερίδα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " "Πόλεμος" στην υγεία- Θύματα ασθενείς και ασφαλισμένοι"

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στα διόδια θα ζεστάνουν τα τρακτέρ-Επιχείρηση "ανοικτές μπάρες" από τους αγρότες"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Ανησυχητική η ανατίμηση τροφίμων-εμπορευμάτων"

"Στις "συμπληγάδες" της εκρηκτικής αύξησης των τιμών των τροφίμων και των εμπορευμάτων απειλείται να συνθλιβεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας", σημειώνει η εφημερίδα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ενιαίος ΦΠΑ στην Ευρωζώνη- Ριζικές ανατροπές με το σχέδιο Μέρκελ"

Σύμφωνα με την εφημερίδα στο τραπέζι των "27" τίθεται το σχέδιο σωτηρίας της Ευρωζώνης, ενώ η "Α. Μέρκελ προτείνει μόνο 2 συντελεστές ΦΠΑ για όλες τις χώρες. Από την πλευρά του ο Γκ. Σρέντερ λέει ότι αργήσατε πολύ για την Ελλάδα".

ΚΕΡΔΟΣ: "Νέα αναπτυξιακά εργαλεία- Κερδίζει έδαφος η ιδέα των Project Bonds για να κινηθεί η οικονομία"

"Κοντά στην έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων έργου (european project bonds) για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων σε τομείς, όπως η ενέργεια, τα ηλεκτρονικά δίκτυα, οι μεταφορές αλλά ακόμη και η υγεία και η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σχέδιο "Νέα Ευρωζώνη" με δεσμεύσεις και μέτρα"

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στη "δήλωση" των ηγετών της Ευρωζώνης, στην οποία θα περιγράφεται το πλαίσιο των αλλαγών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, είναι στραμμένα τα βλέμματα των αγορών και της Ελλάδας".

DEAL NEWS: "Ο κρυφός άσος του Σάλλα"

"Η πρώτη επαφή φέρεται να έγινε το περασμένο φθινόπωρο. Πριν καλά-καλά ανακοινωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου", αναφέρει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ