19 Φεβρουαρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τους Συνεταιρισμούς με την κομματικοποίηση

Αυτά που ομολογεί σήμερα ο Κώστας Σκανδαλίδης (περί κομματικών ηγεσιών που κατέστρεψαν τους συνεταιρισμούς) τα είχε προβλέψει ο πρωτοπόρος και κορυφαίος δημιουργός του ελληνικού αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, ο αείμνηστος Αλέξανδρος Μπαλτατζής, όταν το ΠΑΣΟΚ, μόλις ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές του 1981, πέτυχε την κομματική άλωση των συνεταιρισμών με τον ολέθριο νόμο 1257/1982.

Είχε δηλώσει ο Αλ. Μπαλτατζής: «Με το επιχείρημα του δήθεν εκδημοκρατισμού τοποθετήθηκε μία βόμβα στα θεμέλια των συνεταιρισμών (...). Η κυβέρνηση, εκτός του νόμου 1257, που αποκεφάλισε 7.000 διοικήσεις γεωργικών συνεταιριστικών οργανώσεων, και με τον νόμο 1361 "περί αγροτικών συλλόγων" καθιερώνει κομματικούς συλλόγους, που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα με κομματικές παροτρύνσεις, οι οποίοι σε λίγα χρόνια θα μεταβληθούν σε απλές σφραγίδες».

Μετά τη δικτατορία το συνεταιριστικό κίνημα έκανε τεράστια άλματα, ιδρύοντας δεκάδες βιομηχανίες, εταιρείες διανομών, μεταφορών έως και ασφαλιστική και διαφημιστική εταιρεία, όπως και σουπερμάρκετ των ενώσεων συνεταιρισμών με στόχο να παραμερίσει τους μεσάζοντες και να συνδεθεί με το καταναλωτικό κίνημα.

Οταν το παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα είχε ορθοποδήσει μετά τα χτυπήματα της δικτατορίας και είχε προχωρήσει στην ίδρυση μεγάλων βιομηχανιών μεταποίησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στην εμπορία και στις εξαγωγές με μεγάλη επιτυχία. Δικαιώθηκε ο Αλ. Μπαλτατζής στην πρόβλεψή του. Με τον κομματισμό, το κίνημα άρχισε να καταρρέει την ώρα που θα έπρεπε να ενισχυθεί από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να λειτουργήσει ως ανταγωνιστική δύναμη όχι μόνον υπέρ των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών στην απελευθερωμένη αγορά, όπου, όπως είδαμε, σάρωσε ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός. Το οδήγησαν στην κατάρρευση οι κομματικές διοικήσεις, δηλαδή πρόσωπα που μόνο τους προσόν ήταν η κομματική ταυτότητα και τίποτε άλλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ