17 Φεβρουαρίου 2011

Ειδήσεις απ' το εξωτερικό

Λιβύη: τέσσερις νεκροί από τις χθεσινές συγκρούσεις στην Αλ Μπάιντα, σύμφωνα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Αλ Μπάιντα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες λιβυκών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με έδρα το εξωτερικό.

ΗΠΑ: Δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ν.Γκρούεφσκι, μετά τις συναντήσεις του με την ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Ο κ.Γκρούεφσκι μετά τις συναντήσεις, με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον. δήλωσε σε δημοσιογράφους από την ΠΓΔΜ, ότι η θέση των ΗΠΑ είναι πως το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να το επιλύσουν η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ και να μην περιμένουν από άλλους να τους επιλύσουν το πρόβλημα, καθώς και ότι οι δύο πλευρές πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης.

Μπαχρέιν: Τρεις οι νεκροί από την επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία της κεντρικής Μανάμα, όπου είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές. "Αληθινή τρομοκρατία" την χαρακτήρισε η αντιπολίτευση.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν διέλυσαν τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει μία πλατεία στο κέντρο της Μανάμα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Αυστραλία: Επανήλθε το αίτημα για επιβολή μεγάλου φόρου στα σούπερ-κέρδη μεταλλευτικών εταιριών

Οικονομολόγοι, συνδικαλιστές, πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης επαναφέρουν το αίτημα για φορολόγηση στα σούπερ - κέρδη των μεταλλευτικών εταιριών, μετά τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κορυφαία εταιρεία μεταλλευμάτων στον κόσμο BHP Billiton.

Το εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2010 τα κέρδη της ΒΗΡ εκτινάχθηκαν κατά 72% υψηλότερα συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 και έφθασαν στα 10,52 δισ. δολάρια. Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης σχέδιο επενδύσεων 80 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη νέων εκμεταλλεύσεων σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως στην Αυστραλία, στη Χιλή και στον Καναδά.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ όταν ανέλαβε την εξουσία εγκατέλειψε την πολιτική του προκατόχου της Κέβιν Ραντ και ήρθε σε "συμβιβασμό" με τη Βιομηχανία Μεταλλευμάτων για το θέμα του ορυκτού πλούτου.

Ο συμβιβασμός αυτός μεταξύ άλλων προέβλεπε:

επιβολή του φόρου μόνο στις βιομηχανίες εξόρυξης σιδήρου και γαιάνθρακα

για τα υψηλά κέρδη των εταιρειών εξόρυξης σιδήρου και άνθρακα ο φόρος μειώνεται σε 30%, από 40% που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση

φόρος υψηλών κερδών θα επιβάλλεται για κέρδη 13%, περίπου, και άνω, αντί 6% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης

οι εταιρείες παραγωγής φυσικού αερίου και μεθανίου από γαιάνθρακα εξομοιώνονται με τις εταιρείες εξόρυξης αργού πετρελαίου και τα υπερκέρδη τους θα φορολογούνται με 40%.

ΗΠΑ: Ο αμερικανός πρώην ΥΠΕΞ Πάουελ ζητά εξηγήσεις από τη CIA για τις λανθασμένες πληροφορίες που του έδωσε σχετικά με το Ιράκ μετά τις αποκαλύψεις του "Curveball".

Ο αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ζήτησε από την CIA και το Πεντάγωνο να του εξηγήσουν για ποιο λόγο του έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες για το Ιράκ, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ότι ο Ιρακινός με το κωδικό όνομα "Curveball" έδωσε ψεύτικες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές.