03 Φεβρουαρίου 2011

Μ. Κεφαλογιάννης: Εξοντωτική η υπερφορολόγηση του πολίτη μέσω φόρου ακίνητης περιουσίας στους μικρούς οικισμούς της υπαίθρου

Tο πρόβλημα της υπερφορολόγησης των πολιτών μέσω του φόρου ακίνητης περιουσίας στους μικρούς οικισμούς της υπαίθρου επισημαίνει στον Υπουργό Οικονομικών ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης με ερώτηση του στη Βουλή το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ώς εξής:

Με την ψήφιση του νόμου 3842/2010 και την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σε συνδυασμό με την ένταξη των μικρών οικισμών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων, επέρχεται υπερφορολόγηση ακίνητης περιουσίας που αποτελείται κυρίως από εγκαταλελειμμένα αγροτεμάχια.

Ειδικά στο Νομο Ηρακλειου με τον καθορισμό τιμής ζώνης 800-900 ευρω και στη πλέον απόμακρη περιοχή του νομού, για ακίνητη περιουσία που περιλαμβάνει και 24 στρέμματα εγκαταλελειμμένων αγροτεμαχίων με αντικειμενική άξια μέχρι 31/12/2010 42 ευρω ανά τετρ. μέτρο και σύνολο 960.000 ευρω, πληρώθηκε ΕΤΑΚ για το έτος 2009 1230 ευρώ και έκτακτη εισφορά 2150 ευρώ. Σήμερα η αντικειμενική αξία αυτής της ακίνητης περιουσίας αποτελούμενης που με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς (ΑΑ-ΓΗΣ) αποτιμάτο σε 960.000 ευρώ, με την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των οικισμών εκτοξεύθηκε στα 3.200.000 ευρώ. Ως εκ τούτου για το έτος 2011 απαιτείται καταβολή φόρου ακίνητης περιουσίας ποσού 29.800 ευρώ σχεδόν ίσου με το ετήσιο ατομικό εισόδημά του φορολογούμενου ιδιοκτήτη που είναι μισθωτός.

Ερωτασθε:

1. Με ποια λογική ισονομίας και φορολογικής επιβάρυνσης έκαστου ανάλογα με τα εισοδήματα του ειναι δυνατό το Κράτος να απαιτεί από αγροτική περιουσία ετήσιο ΦΜΑΠ τέτοιου ποσού που υπερβαίνει το ετήσιο ατομικό εισόδημα του φορολογούμενου, ιση με αυτή των πολυτελών ιδιοκτησιών στις αστικές και τουριστικές περιοχές?
2. Εφ όσον ειναι δεδομένο ότι λόγω της παρούσης οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα εκποίησης των προαναφερομένων ακινήτων αλλά και ουτε της καταβολής αυτών των φόρων ΦΜΑΠ, τι θα πράξει η Κυβερνηση?
3. Σκοπεύετε να φυλακίσετε για φοροαποφυγη εκατομμύρια μικρομεσαίων Ελλήνων για την αγροτική περιουσία που κατέχουν από κληρονομιά των προηγούμενων γενεών?

Ηράκλειο 31/1/2011
Ο ερωτών
Μανώλης Κ.Κεφαλογιάννης