07 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2b4I0uresn6Tmlto_4QjDNX7YP6SQ2jfqhsn8RjuBezuKa-UE8YuAeAq2YWAKZlEEkuJXiWt8o9u7NFrQOrHIUQ3g6aE4QDdusJWFIVM4Qv2hwtPfwwl94AOmWPlPlHxChjWyadDqqt0/s1600/DSC02179.JPGΕγκλωβισμένοι αισθάνονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Από το πρωί, ουρές έχουν σχηματιστεί σε πολλά κεντρικά ιατρεία του ΙΚΑ στην Αττική, όπου οι ασφαλισμένοι συνέρρεαν για προγραμματισμένα ραντεβού, πολλά από τα οποία ακυρώνονται εξαιτίας της απεργίας των γιατρών.

Οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται από τις λίστες που είναι αναρτημένες έξω από τα ιατρεία, για τους γιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο του Δημοσίου και των Ελεύθερων Επαγγελματιών και κατόπιν τροπολογίας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, θα μπορούν να τους εξυπηρετούν. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η διάθεση των ατομικών συνταγολογίων.

Στο ΙΚΑ Χολαργού, η Μαρία Ντούτσου, συνταξιούχος, αναζήτησε ορθοπεδικό από τη λίστα και όπως είπε, δεν κατάφερε να εξυπηρετηθεί: "Έχω πάρει τρία τηλέφωνα και δεν έχω βρει κανέναν. Άλλοι δεν απαντούν καθόλου και ένας μου είπε ότι αυτή την εβδομάδα δεν έχει καθόλου χρόνο. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία για εμάς τους ηλικιωμένους".

Για προχειρότητα και έλλειψη σχεδίου, από πλευράς της κυβέρνησης, μίλησε ο 65χρονος Τάσος Σύριος: "Δεν λύνεται κανένα πρόβλημα με ημίμετρα. Περισσότερο σύγχυση και ταλαιπωρία δημιουργούν στους ασφαλισμένους αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες, παρά λύνουν προβλήματα. Πλήρωνα 40 χρόνια το κράτος και σήμερα, όχι μόνο μας έχουν κόψει τις συντάξεις, αλλά μας στερούν και την περίθαλψη. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που μας αντιμετωπίζει το κράτος, λες και είμαστε αριθμοί".

Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπελαλής επέρριψε ευθύνες στο ιατρικό προσωπικό της χώρας: "Όποιο πρόβλημα και να αντιμετωπίζουν, οι γιατροί δεν δικαιούνται να απεργούν, γιατί επιτελούν λειτούργημα. Στα χέρια τους είναι οι ζωές μας. Είναι μία κατηγορία επαγγελματιών που έχουν ισχυρές διασυνδέσεις και γνωριμίες και θα μπορούσαν να αναζητούν το δίκιο τους με άλλους τρόπους και όχι παίζοντας με την υγεία μας".

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί του ΙΚΑ θα απεργούν μέχρι και την Παρασκευή, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά απεργούν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη.