14 Φεβρουαρίου 2011

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει λύπη για τα επεισόδια μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στα Σκόπια

Τη λύπη της για τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών στα Σκόπια, με αφορμή την ανέγερση μίας εκκλησίας-μουσείου, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε δήλωσε ότι χθες το βράδυ η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Σκόπια εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία, αφού εκφράζει κατ΄ αρχήν τη λύπη της για το συμβάν, τονίζει ότι στηρίζει την κοινή ανακοίνωση των κομμάτων VMRO, DPMNE και DUI, με την οποία υπογραμμίστηκε ότι η βία δεν αποτελεί λύση στα υπάρχοντα προβλήματα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα εθνοτικά ζητήματα θα πρέπει να συζητούνται με ομαλό τρόπο στο πλαίσιο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, όπου εκπροσωπούνται το σύνολο των εθνικών κοινοτήτων.

Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι εκλεγμένοι βουλευτές θα πρέπει να εργάζονται για την αποφυγή της έντασης σύμφωνα με τη Συμφωνία της Οχρίδας.

Κληθείσα να σχολιάσει το πάγωμα των λογαριασμών του τηλεοπτικού σταθμού "A1" των Σκοπίων, η εκπρόσωπος του Στέφαν Φούλε, αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση, υπογράμμισε την ανάγκη για μια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα να εφαρμόζει την αρχή της ελευθερίας του Τύπου, η οποία είναι μεταξύ των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.