09 Φεβρουαρίου 2011

Ι. Βρούτσης: Η φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης φέρνει μείωση εσόδων

«Η πρώτη επιστημονική αξιολόγηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΠΕ, επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Συγκεκριμένα, η απώλεια των εσόδων με βάση την Έκθεση, προβλέπεται να ανέλθει περίπου στα 778 εκατ. €. Πρόβλεψη, που αν τελικά επαληθευτεί, θέτει ουσιαστικά εκτός στόχου την υλοποίηση του Προϋπολογισμού για το 2011.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, δυστυχώς, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις βάσιμες ενστάσεις της Ν.Δ. σχετικά με την εμμονή της κυβέρνησης να υιοθετήσει υπέρμετρους φορολογικούς συντελεστές.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη δεν έχει συμπεριλάβει στην αξιολόγησή της τις επιπτώσεις που θα έχουν στα έσοδα, η μείωση του αριθμού και των κερδών των επιχειρήσεων, καθώς και η μείωση των εισοδημάτων.

Καλούμε την κυβέρνηση, όσο είναι ακόμη καιρός, να αλλάξει πολιτική και να λάβει υπόψη της, τις προτάσεις της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά στη χάραξη οικονομικής πολιτικής

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας ΝΔ»

Να και η είδηση στην οποία αναφέρεται ο Αν Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ:

Απώλεια εσόδων έως 778 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία ενδεχομένως να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να λάβει νέα εισπρακτικά μέτρα, είναι το αποτέλεσμα του φορονομοσχεδίου που ψηφίστηκε το 2010.

Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και η ένταξη στη κλίμακα των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων προκάλεσε μεγαλύτερη τάση για φοροδιαφυγή, κυρίως αυτών που... μπορούσαν να το κάνουν, δηλαδή των υψηλότερων εισοδημάτων. Αντιθέτως, οι «φτωχοί» και μεγάλο μέρος των μισθωτών και των συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν εισοδήματα από άλλη πηγή είναι οι μόνοι που τελικά θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνονται σε ενημερωτικό δελτίο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ το οποίο παρουσιάζει μελέτη για την Αξιολόγηση της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2010.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά κατά την επιλογή των μέτρων η αντίδραση ομάδων φορολογουμένων σε αυτά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος σοβαρής μείωσης των εσόδων λόγω υψηλής τάσης για φοροδιαφυγή.

Η μεγαλύτερη απώλεια εσόδων εκτιμάται ότι θα προέλθει από εισοδηματίες που ανήκουν στα εισοδηματικά κλιμάκια άνω των 100.000 ευρώ. Έπονται οι μισθωτοί που έχουν και άλλες πηγές εισοδήματος, τις οποίες θα επιχειρήσουν πλέον να αποκρύψουν, έμποροι και βιοτέχνες.

Αντιθέτως αυξημένους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί που ανήκουν στα 2 πρώτα εισοδηματικά κλιμάκια (έως 22.000 ευρώ τον χρόνο) αλλά και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 16.000 ευρώ τον χρόνο.

Πηγή:www.capital.gr