22 Φεβρουαρίου 2011

Το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής από τη Λιβύη

Σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στην Ελευσίνα για τη μεταφορά των Ελλήνων

Τις τεράστιες δυσκολίες, που υφίστανται στη Λιβύη, χώρα σε ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση, που αδυνατούν να ελέγξουν οι αρχές, προσπαθεί να παρακάμψει το Υπουργείο Εξωτερικών στην εφαρμογή του σχεδίου επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών.

Καθώς βρίσκονται, ήδη, σε ετοιμότητα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη C 130 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με τη δυνατότητα άμεσης απογείωσης, μόλις δοθεί η σχετική εντολή, το Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα ο υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης, επικεφαλής του συντονισμού του σχεδίου, προσπαθούν να λύσουν τα δύο βασικά προβλήματα: το θέμα των αδειών υπερπτήσεως και προσγειώσεως που θα εγγυηθούν ασφάλεια για το αεροσκάφος και το πλήρωμά του και το άλλο της περισυλλογής των Ελλήνων εργαζομένων σε εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη και είναι διάσπαρτες στην έρημο της Σαχάρας σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Όπως εξήγησε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του σήμερα ο κ. Δόλλης, πέρα από το βασικό θέμα ασφάλειας, στη Λιβύη υπάρχουν τέσσερα αεροδρόμια από τα οποία, όμως, οι Έλληνες βρίσκονται σε αποστάσεις έως και 350 χιλιομέτρων. «Το δυσκολότερο, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι αποστάσεις. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πάμε εκεί και να τους φέρουμε στα αεροδρόμια, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι δυσκολίες τέτοιων επιχειρήσεων δεν είναι απλές, καθώς βασικό ζήτημα είναι η ασφάλεια και των πολιτών και του πληρώματος, τη στιγμή μάλιστα που «δεν υπάρχει ακριβώς συνομιλητής» και οι επαφές είναι έως στιγμής με τις αρχές του αεροδρομίου της Τρίπολης, ενώ σε κατάσταση αναμονής είναι με τις αρχές των υπόλοιπων αεροδρομίων.

Οι Έλληνες, που βρίσκονται στη Λιβύη, όπως είπε ο κ. Δόλλης υπολογίζονται σε περίπου 300 άτομα, σύμφωνα με την καταγραφή που επιχείρησε έως χθές αργά το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών με άντληση πληροφόρησης από εταιρίες, που δραστηριοποιούνται εκεί, αλλά και σχετική ενημέρωση από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στη χώρα. Οι περισσότεροι βρίσκονται διάσπαρτοι σε απομονωμένα εργοτάξια, εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στην έρημο, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την περισυλλογή και μεταφορά τους στα πιο κοντινά αεροδρόμια με ασφάλεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Υπουργείου Εξωτερικών είναι όλοι καλά.