02 Φεβρουαρίου 2011

Ψωμιάδης προς ΓΑΠ: Να ζητήσεις τις γερμανικές αποζημιώσεις

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις έναντι της Γερμανίας για αποζημιώσεις για τη ναζιστική περίοδο (ΣΣ. Έχω ξαναπεί ότι αυτό το θέμα έχει κλείσει μιας και έχουμε υπογράψει ότι αποζημιωθήκαμε... απλά οι Γερμανοί δεν θέλουν να μας κάνουν ρόμπα... κάποια στιγμή θα σας δώσω και την απόδειξη... βέβαια ο Ψωμιάδης καλά κάνει και του λέει του ΓΑΠ να τα ζητήσει για να γίνει ρόμπα και να μην ταίζουν τον Έλληνα κουτόχορτο).

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι "η απαίτηση αυτών των αποζημιώσεων αποτελεί πρωτίστως ηθικό δικαίωμα και ηθική δικαίωση για τον ελληνισμό που υπέστη τα δεινά του ναζισμού", τονίζοντας ότι "επιπροσθέτως πρέπει να απαιτηθεί και η επιστροφή του κατοχικού δανείου". Ο κ. Ψωμιάδης ζητά από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, "ώστε να τεθεί το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων διεθνώς όπου δει (στους εκπροσώπους της τρόικα, της γερμανικής κυβέρνησης κ.α.) αλλά και το ζήτημα της επιστροφής του κατοχικού δανείου". "Κάναμε λάθη, χάσαμε ευκαιρίες, σπαταλήσαμε κονδύλια, αλλά δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε σ' αυτούς που μας χρωστάνε!", καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής.

"Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Όπως αποκάλυψε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Σαχινίδης, η πατρίδα μας έχει βεβαιωμένες οφειλές της Γερμανίας που ανέρχονται στο ποσό των 162 δις ευρώ.

Η απαίτηση αυτών των αποζημιώσεων αποτελεί πρωτίστως ηθικό δικαίωμα και ηθική δικαίωση για τον ελληνισμό που υπέστη τα δεινά του ναζισμού. Για ένα λαό που με τον ηρωικό αγώνα του συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση του πολέμου των συμμάχων χωρών έναντι της ναζιστικής Γερμανίας, καθ' ομολογία φίλων και εχθρών. Ο Χορτιάτης στη Θεσσαλονίκη υπέστη τη θηριωδία του ολοκαυτώματος και έχει βάσιμες αξιώσεις κατά της Γερμανίας με 149 αθώες ζωές να χάνονται στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 και την τοπική κοινωνία να πληρώνει βαρύ τίμημα για την αντιστασιακή του δράση.

Επιπροσθέτως, πρέπει να απαιτηθεί και η επιστροφή του κατοχικού δανείου, μια υπόθεση για την οποία η Ελλάδα προβάλει αξιώσεις από το 1955 (το 1965 από τον τότε βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Παπανδρέου, το 1974 από τον Ξενοφών Ζολώτα, το 1991 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αντ. Σαμαρά, το 1995 πάλι από τον Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργό).

Με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας και τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τις ξένες αγορές, είναι επιβεβλημένη η διεκδίκηση της καταβολής τους από τη Γερμανία. Όπως αντιλαμβάνεστε, σε μια τέτοια περίπτωση, θα εξοφλείτο ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού μας χρέους και θα ανακουφιζόταν σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό ο λαός.

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να τεθεί το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων διεθνώς όπου δει (στους εκπροσώπους της τρόικα, της γερμανικής κυβέρνησης κ.α.) αλλά και το ζήτημα της επιστροφής του κατοχικού δανείου. Είναι ώρα τώρα τα δύο αυτά ζητήματα να αναδειχθούν στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της εξωτερικής μας πολιτικής, στο όνομα του διεθνούς δικαίου. Κάναμε λάθη, χάσαμε ευκαιρίες, σπαταλήσαμε κονδύλια, αλλά δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε σ' αυτούς που μας χρωστάνε!

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Ψωμιάδης"