15 Φεβρουαρίου 2011

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις ήταν "αναγκαίες και χωρίς έξωθεν πίεση", δηλώνει Ντράγκι, υποψήφιος πρόεδρος της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους όπως η Ελλάδα ήταν επιβεβλημένες και χωρίς έξωθεν πίεση.

"Η απάντηση στην κρίση εμπιστοσύνης ορισμένων χωρών πρέπει να αναζητηθεί κυρίως σε εθνικό επίπεδο", λέει ο Ιταλός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ--Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ 15.02.11).

"Τα βήματα εξυγίανσης που καλούνται να κάνουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι ακριβώς οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες μία χώρα με ισχυρούς θεσμούς ούτως η άλλως θα έπρεπε να εφαρμόσει και χωρίς έξωθεν πίεση", λέει ο κ. Ντράγκι. Αναφορικά με τη στήριξη της ΕΕ προσθέτει ότι "οι κανόνες πρέπει να συντείνουν στην υποστήριξη της κυβέρνησης για να πράξει τα ούτως ή άλλως απαραίτητα".

Ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, παραπέμπει στην κρίση της Ιταλίας το 1992.

"Τότε φαινόταν ότι μέσα σε λίγες ημέρες όλα θα καταρρεύσουν. Η κυβέρνηση του Τζουλιάνο Αμάτο, με την τεχνική υποστήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας (Banca d΄Italia), υλοποίησε ένα τεράστιο πρόγραμμα εξυγίανσης με περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 45 δις ευρώ -- τότε έφτανε στο 5,6% του ΑΕΠ", λέει ο κ. Ντράγκι. Όπως σημειώνει, "οι αγορές έκριναν αξιόπιστο το πρόγραμμα, για αυτό και συνέχισαν να αγοράζουν τα ομόλογά μας, κάθε μήνα περίπου 50 δις ευρώ, τόσα όσα χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα σε ένα χρόνο".

Ο κ. Ντράγκι προειδοποιεί ότι είναι "πλάνη" να περιμένει κανείς πως θα λυθούν τα προβλήματα σε ένα χρόνο. "Εάν επί χρόνια έχει χαθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής, χρειάζονται επίσης πολλά χρόνια για την εξυγίανση του προϋπολογισμού", λέει ο Ιταλός τραπεζίτης.