16 Φεβρουαρίου 2011

Χ. Λαζαρίδης για την διαστράβλωση των λεγομένων του από το ΠΑΣΟΚ

Πρόκειται για μια άτυπη συζήτηση ζωντανή στο διαδίκτυο πριν 7μιση μήνες (όχι δημοσιευμένο άρθρο). Έχει συνοψιστεί σε τρία διαφορετικά κείμενα. Βρήκαν το δεύτερο απ’ αυτά και απομόνωσαν μια παράγραφο!

Εκεί εξηγείτο ότι δεν πρέπει να γίνει ξεπούλημα.

Κι ότι ένα μικρό μέρος της αξιοποιήσιμης περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να έχει «εμπορική εκμετάλλευση».

Η «εμπορική εκμετάλλευση» δεν σημαίνει μόνο πώληση, μπορεί να σημαίνει και ενοικίαση, μπορεί να σημαίνει και αξιοποίηση με Αμοιβαία και εταιρίες Holding.

Και πάντως η πρόταση της ΝΔ την 7η Ιουλίου δεν αφορούσε ούτε πώληση ούτε οποιασδήποτε μορφής απώλεια της κυριότητας του δημοσίου επί της γης.

Για να υπάρξει «εμπορική αξιοποίηση» χωρίς πώληση (ενοικίαση κλπ.) πρέπει το ακίνητο να έχει «εμπορική τιμή». Εκεί η συζήτηση έγινε «τεχνική»…

Στη συζήτηση για Real Estate γενικότερα:

-- «Βάζω για πώληση» σημαίνει βάζω το ακίνητο να αποκτήσει εμπορική τιμή. Αλλιώς σε τι τιμή θα το νοικιάσω; Το βάζω να αποκτήσει τρέχουσα εμπορική αξία για να το νοικιάσω. Και εξακολουθώ να το έχω «στην αγορά», για να αναπροσαρμόζω το ενοίκιο τα επόμενα χρόνια.

-- «Βάζω για πώληση» δεν σημαίνει «πουλάω», σημαίνει επιθυμώ να γνωρίζω την εμπορική του αξία, για να μπορώ να το εκμεταλλευτώ με οποιονδήποτε τρόπο.

-- «Βάζω για πώληση» σημαίνει ότι αποτιμώ την εμπορική αξία του «μεριδίου» του Αμοιβαίου κεφαλαίου, ή της μετοχής της εταιρίας Holding. Αλλά προσοχή:

* Όταν ενοικιάζω, δεν πουλάω, δεν χάνω κυριότητα.

* Όταν πουλάω μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ακινήτων, πουλάω δικαίωμα εκμετάλλευσης, όχι ιδιοκτησίας.

* Όταν πουλάω μετοχή εταιρίας Holding, πουλάω δικαίωμα εκμετάλλευσης και υπεραξιών, όχι κυριότητα.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζομαι εμπορική αξία – για να γίνονται όλα με διαφάνεια. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν χάνω ιδιοκτησία ή κυριότητα.

Αυτό σήμαινε «βάζω για πώληση»…

Τέλος, είχα ρωτηθεί επισταμένως, γιατί να μη πουλήσουμε; Κι εκεί είχα απαντήσει ότι ακόμα κι αν θέλαμε να πουλήσουμε δεν πρέπει να το κάνουμε τώρα, γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε υπό πίεση, τώρα που οι τιμές έχουν πέσει και μας «έχουν βρει στην ανάγκη». Κι ότι σε κάθε περίπτωση, έπρεπε να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και η ενδεχόμενη πώληση να γίνει πολύ αργότερα. Αυτό το κομμάτι απομόνωσαν!

Σήμερα δεν μας καταγγέλλουν ότι λέμε κάτι «στραβό». Μας ρωτάνε: αφού «συμφωνούμε» με την κυβέρνηση, γιατί δεν τη στηρίζουμε;

Απάντησα: Με τι να συμφωνήσουμε; Με αυτό που είπε η Τρόικα την Παρασκευή το μεσημέρι και συμφώνησε και το υπουργείο (τότε);

Με την καταγγελία Πεταλωτή το Σάββατο τα ξημερώματα;

Με τις δηλώσεις Ντε Ρούζ, στις κυριακάτικες εφημερίδες «πουλάτε, πουλάτε»!

Με τις δηλώσεις Παπανδρέου την Τρίτη, «δεν πουλάμε τίποτε»;

Άλλα λένε, άλλα εννοούν, άλλα καταλαβαίνουν…

Εμείς είπαμε από την αρχή αξιοποίηση επενδυτική και εμπορική, όχι εκποίηση. Κι αυτό σημαίνει ένα, δύο, τρία. Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο δύο πράγματα: όχι ξεπούλημα. Κι όχι απώλεια κυριότητας.

Όταν θα καταλάβουν τι θέλουν, να έλθουν να κουβεντιάσουμε. Στο μεταξύ εμείς όπου καταλαβαίνουμε ότι πάνε (ή τους πάνε) για ξεπούλημα, θα αντιδρούμε.

Εμείς θέλουμε αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας για να βγούμε από το Μνημόνιο. Όχι γιατί… «δεν βγαίνει» το Μνημόνιο.