26 Φεβρουαρίου 2011

Υεμένη: Οι επικεφαλής των σημαντικότερων φυλών τάσσονται υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών

Οι επικεφαλής των σημαντικότερων φυλών της Υεμένης και δεκάδες χιλιάδες από τους ένοπλους άνδρες τους δήλωσαν σήμερα στη διάρκεια μίας συγκέντρωσης βόρεια της πρωτεύουσας Σαναά την υποστήριξή τους στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Σύμφωνα με πηγές μέσα από τις φυλές, οι επικεφαλής των δύο πιο σημαντικών φυλών της χώρας, της Χάσεντ και της Μπακίλ, διαχώρισαν τη θέση τους από τον πρόεδρο Σάλεχ που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια.

Ενας από τους επικεφαλής της φυλής Χάσεντ, ο σεΐχης Χουσέιν μπιν Αμπντάλα αλ Άχμαρ, ανακοίνωσε την "παραίτησή μου από το κόμμα Γενικό Λαΐκό Κογκρέσο (του προέδρου Σάλεχ) για να διαρτυρηθώ για την αντιμετώπιση των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Σαναά, την Ταΐζ και το Άντεν".

Την ανακοίνωση του σεΐχη Χουσέιν χαιρέτισαν πολλά μέλη των φυλών που είχαν μαζευτεί στο Άμραν για να τον ακούσουν, ανάμεσά τους και οι επικεφαλής της φυλής Μπακίλ, της δεύτερης σημαντικότερης φυλής στην Υεμένη και της πιο πολυπληθούς.

Η συγκέντρωση αποφάσισε ότι πλέον υποστηρίζει το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου, που ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου και ενισχύθηκε από τις 13 Φεβρουαρίου, φωνάζοντας "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος", σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Εξάλλου οι υπηρεσίες ασφαλείας του Άντεν διέψευσαν σήμερα ότι πυροβόλησαν χθες Παρασκευή κατά των διαδηλωτών στο Άντεν και απέδωσαν τα βίαια επεισόδια σε "αυτονομιστικά στοιχεία", διαβεβαιώνοντας ότι μόνο τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένας στρατιώτης.

"Μία ομάδα ένοπλων αυτονομιστικών στοιχείων πυροβόλησε σποραδικά εναντίον κάποιων κτιρίων στη Μαάλα με στόχο τους άνδρες ασφαλείας, υπαλλήλους και πολίτες", ανέφερε αυτή η πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας σε μία ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας της Υεμένης.

Πάντως ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 40 τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν με τη βία τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.