14 Φεβρουαρίου 2011

GAP: Η ακρίβεια εξοντώνει την Ελληνική οικογένεια... ΟΧΙ ΤΩΡΑ... το 2008 επί Καραμανλή εννοείται

Ο Γιώργος Α. ΠαπανδρέουΟμιλία ΓΑΠ, στην Βουλή, για την ακρίβεια... είναι από τα πέτρινα χρόνια του Καραμανλή που ο κόσμος πεινούσε και όχι πρόσφατη που τρώμε με χρυσά κουτάλια...έτσι για να θυμόμαστε το λαϊκισμό:

Αίθουσα Ολομέλειας, Βουλή, 22 Φεβρουαρίου 2008

"Κύριε πρωθυπουργέ,

Κύριοι συνάδελφοι,

Η ακρίβεια εξοντώνει σήμερα την Ελληνική οικογένεια. Το νοικοκυριό εκβιάζεται, με έναν μισθό που δεν του φτάνει πια για να περάσει το μήνα. Εκβιαστικές οι τιμές στις λαϊκές και στα σούπερ μάρκετ. Και είμαι σαφής. Η ζωή επί των ημερών σας κοστίζει, σε μία τετραμελή οικογένεια, 820 ευρώ παραπάνω. Αντίθετα, η αύξηση των εισοδημάτων ήταν μόλις 450 ευρώ.

Μπαίνει μέσα, δηλαδή, η κάθε Ελληνική οικογένεια κατά 370 ευρώ το μήνα. Στο αλεύρι, στα αυγά, στο ψωμί, στα ζυμαρικά, οι ετήσιες αυξήσεις φτάνουν στο 12%. Εσείς λέτε ότι μειώσατε τον πληθωρισμό. Μα ζείτε σε άλλη χώρα, κ. πρωθυπουργέ. Πηγαίνετε να ακούσετε, να συζητήσετε, να μιλήσετε με τον Ελληνικό λαό. Υπάρχει άνοδος, τεράστια αύξηση του πληθωρισμού.

Ξέρετε πώς επιβιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες; Με καταναλωτικά δάνεια. Κινδυνεύουν με κατασχέσεις, ενώ οι τράπεζες κάνουν πάρτυ με 40% αύξηση των κερδών τους. Ξέρετε το χρέος των νοικοκυριών; Πάνω από 100 δις ευρώ, μέσα σε τέσσερα χρόνια Νέας Δημοκρατίας.

Παλιά, εξοικονομούσε ο Έλληνας. Σήμερα, από νοικοκύρης, γίνεται υπέρ – χρεωμένος δανειολήπτης. Η μεσαία τάξη γίνεται νεόπτωχη. Και η κυβέρνησή σας χορεύει ταγκό με τους κερδοσκόπους. Ανοχή και συνενοχή. Τα φορτώνει στη διεθνή αύξηση της τιμής των καυσίμων. Δεν μας λέτε, όμως, ότι, στη χώρα μας, αυτή η τιμή είναι έως και 25% μεγαλύτερη κάθε χρόνο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο έλεγχος της αγοράς και των τιμών, ξέρουμε ότι είναι μία διαρκής και δύσκολη μάχη και έχουμε καταθέσει και προτάσεις, αλλά εσείς χάσατε το κλίμα εμπιστοσύνης. Ευθύνεστε για τις συνεχείς ανατιμήσεις των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ. Για σκεφτείτε, 25% αυξήσεις στη ΔΕΗ στην τετραετία σας. Αυξήσεις στο νερό, στα εισιτήρια, στα φάρμακα. Πυροδοτήσατε και το κλίμα των ανατιμήσεων με τις αυξήσεις του ΦΠΑ.

Για Επιτροπή Ανταγωνισμού, μας μιλήσατε. Είτε υπό – στελεχωμένη, είτε στελεχωμένη με «κουμπάρους». Ανοχή και συνενοχή στα καρτέλ, κ. Καραμανλή. Και καταθέσατε πίνακα. Εγώ, σας καταθέτω πίνακα για τα θέματα ανταγωνισμού, για τα καρτέλ, για να δείτε πώς λειτουργούν.

Το ΣΔΟΕ, με τον κ. Κλαδά; Αναξιοπιστία παντού. Το Παρατηρητήριο Τιμών; Το αδρανοποιήσατε. Τους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Τους αποδιοργανώσατε. Γιατί; Δεν τολμάτε, δεν μπορείτε, δε θέλετε, κ. πρωθυπουργέ.

Ανοχή και συνενοχή και στα αγροτικά προϊόντα. Η διαφορά, από το χωράφι, στο ράφι, μεγαλώνει. Είπατε για το γάλα. Μα, χαμηλότερη είναι η τιμή για τον κτηνοτρόφο στο γάλα σήμερα, ενώ είναι υψηλότερη για τον καταναλωτή. Χάνει ο παραγωγός, χάνει ο καταναλωτής. Οι ενδιάμεσοι, όμως, παρασιτικοί γλεντούν. Ανοχή στη διαφορά τιμής παντού. Κερδίζουν οι αεριτζήδες.

Ανοχή, όμως, και στη διαφθορά παντού. Κερδίζουν οι κλειδοκράτορες του παρασιτισμού. Και αυτό κοστίζει στον μέσο Έλληνα. Τον πληγώνει. Πληγώνει το «γρηγορόσημο». Πληγώνει το «φακελάκι». Πληγώνει το κόστος της υγείας. Πληγώνει το φροντιστήριο. Πληγώνει η κομματική σπατάλη και λεηλασία των χρημάτων του Ελληνικού λαού, παντού. Πληγώνει η απαξίωση των δημοσίων αγαθών, καμία τάξη, κανένας κανόνας, πουθενά το ευνομούμενο κράτος, πουθενά οι πραγματικές αξίες. Παντού οι πλαστές αξίες.

Τέσσερα χρόνια περιμένουμε να πάρετε μέτρα και, εσείς, μετά από ερώτησή μου, παρουσιάσατε με τυμπανοκρουσίες έναν κατάλογο προθέσεων. Λόγια, όπως πάντα, όπως αποκάλυψε και ο ίδιος σας ο υφυπουργός χθες, λέγοντας ότι τα περισσότερα δεν θα εφαρμοστούν. Τα μισά δε, ήδη αποτελούν θεσμοθετημένες αγορανομικές διατάξεις.

Εξαγγείλατε τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Τιμών. Μα ο δικός σας υπουργός, κ. Καραμανλή, δεν ήταν αυτός που πάγωσε τη λειτουργία αυτού του Παρατηρητηρίου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Έτσι κυβερνάτε τέσσερα χρόνια. Μία διακυβέρνηση επικοινωνιακή. Κρύβετε την αλήθεια κάτω από το χαλί και δεν σέβεστε θεσμούς και αρχές.

Τρανταχτό παράδειγμα το χθεσινό, η διαρροή της πρότασης Νίμιτς για τα Σκόπια. Βεβαίως, έχετε πάρε – δώσε με τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά εμπιστοσύνη στα κόμματα δεν έχετε. Όπως δεν είχατε για το θέμα των υποκλοπών. Όπως δεν έχετε εμπιστοσύνη στη Βουλή για το θέμα της SIEMENS, για το οποίο αποκαλύπτονται καθημερινά νέα στοιχεία.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Σήμερα, ο Ελληνικός λαός πληρώνει ακριβά τα προϊόντα στην αγορά. Πληρώνει και για την απαξίωση των δημοσίων αγαθών στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια. Στην πραγματικότητα, πληρώνει πολύ ακριβά την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Μία πολιτική, που εξέθρεψε το τέρας της ακρίβειας, της ασυδοσίας και της διαφθοράς. Παράδεισος για τον κερδοσκόπο, καθημερινός εφιάλτης, όμως, για τον παραγωγικό και δημιουργικό πολίτη.

Σας ευχαριστώ."

Και εμείς σ' ευχαριστούμε Γιωργάκη...