28 Φεβρουαρίου 2011

Koiνό για πολλές Βαλκανικές χώρες το βραχιολάκι του "Μάρτη"

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhy83X80xNBtgBcDfui8gD_VtGvyRx8sNJaH_kretgDLHm8XWy3OR1QAgJgeq5_t5aS3gR7UgoMnBUBH5q93iIbnt9CEgBjO9c38EjJ5a8InC2V7pNjUcGIJPe8Ds9ZFp0M_ZtHZkjzT0aO/s400/4.jpgΜπορεί ο καιρός να εξακολουθεί να δείχνει τα … δόντια του, στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Βαλκανικής, αλλά οι νοικοκυρές στα σπίτια προετοιμάζονται εντατικά για τον ερχομό της άνοιξης, συλλέγοντας άσπρες και κόκκινες κλωστές για να φτιάξουν το "μάρτη", το ασπροκόκκινο βραχιολάκι, που φορούν στο χέρι μικροί, αλλά και μεγάλοι, για να μην … μαυρίσουν.

Οι Βούλγαροι αποκαλούν "μαρτενίτσα" (Μάρτη) τα στολίδια από άσπρη και κόκκινη κλωστή που κατασκευάζουν, τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων.

Την πρώτη ημέρα του Μάρτη, οι Βούλγαροι φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές και, μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους "κάψει η γιαγιά Μάρτα" (στη βουλγαρική γλώσσα Baba Marta), η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη.

Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτισόρ (Martisor). Η κόκκινη κλωστή του συμβολίζει την αγάπη για το κάθε τι ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο.

Άλλο έθιμο στη Ρουμανία που συνδέεται με την 1η του Μάρτη είναι το καθάρισμα του σπιτιού και το άναμμα της φωτιάς, στην οποία καίνε οι νοικοκυρές τα σκουπίδια που μαζεύουν.

Το έθιμο του "Μάρτη" γιορτάζεται επίσης στην ΠΓΔΜ (Μartinka:Μάρτινκα) και στην Αλβανία (Verore:Βερόρε) και συμβολίζει τον ερχομό της άνοιξης.

Όπως και στην Ελλάδα, την 1η Μαρτίου, οι κάτοικοι των δύο γειτονικών αυτών χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους "πιάσει" ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι.