03 Φεβρουαρίου 2011

Να προωθήσει επιτέλους την πρόταση Σαμαρά για ενίσχυση της ανάπτυξης ζητούν οι Καρτάλης-Φλωρίδης από Παπακ-Mike

Επιστολή Κ. Καρτάλη και Γ. Φλωρίδη προς Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Χρυσοχοίδη: Να εξετασθούν ενισχυτικά μέτρα για την ανάπτυξη

Την ανάγκη να εξεταστούν ενισχυτικά μέτρα για να στηριχθεί η ανάπτυξη και να αμβλυνθούν οι συνέπειες από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, επισημαίνουν με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης και Γιώργος Φλωρίδης.

Τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πολιτικές και μέτρα, που ενισχύουν την ανάπτυξη και παράλληλα δρομολογείται με εντατικότερους ρυθμούς η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, ώστε να τύχουν της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης οι κοινοτικοί πόροι, αλλά και για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις που αποτυπώνονται, ως προς την αξιοποίηση των εν λόγω πόρων, σε συγκεκριμένα θεματικά αντικείμενα. Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται ότι το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εξακολουθεί να είναι μειωμένο με στόχο να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα της χώρας για δημόσια έργα-επενδύσεις, τα οποία στην παρούσα φάση θα δημιουργούσαν συνθήκες τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας, αλλά και θα περιόριζαν τη μείωση του ΑΕΠ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, που καθιστούν ηπιότερη και ευκολότερα αναστρέψιμη την ύφεση, αποτελούν γέφυρα μετάβασης στην αναπτυξιακή φάση, αλλά και συντελούν στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του μέγιστου προβλήματος του δημόσιου χρέους. Προς την κατεύθυνση αυτή -μεταξύ άλλων- προτείνουν μέτρα για στοχευμένη αξιοποίηση της δυνατότητας που θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση ομολόγου έργων (project bond) και απλοποίηση του συστήματος προκαταβολών που πληρώνονται στους δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινοτικών ενισχύσεων.