13 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Η ραδιενέργεια "ξεπέρασε τα επιτρεπόμενα όρια" γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1- Πάνω από 1.100 αγνοούμενοι, άλλα 200 θύματα...

http://www.spiegel.de/images/image-191178-galleryV9-fusi.jpgΤα επίπεδα ραδιενέργειες ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power Co (Tepco) στη Φουκουσίμα που έχει πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό 8,9 βαθμών και το επακόλουθο τσουνάμι και η εταιρία ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι υπάρχει "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", μετέδωσε σήμερα Κυριακή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Η εταιρία δεν εκτιμά ότι απειλούνται άμεσα ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με ανακοινωθέν της.

Η Tepco ανέφερε ότι άρχισε να απελευθερώνει ατμό από αντιδραστήρα στο εργοστάσιο. Παρόμοια αύξηση της ραδιενέργειας είχε σημειωθεί όταν η εταιρία είχε επαναλάβει την διαδικασία σε άλλο αντιδραστήρα στο ίδιο εργοστάσιο.

Τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων στα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2 υπέστησαν βλάβη μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης τους και την διακοπή λειτουργίας των γεννητριών τους εξ αιτίας του σεισμού και του τσουνάμι την Παρασκευή. Το Σάββατο έκρηξη κατέστρεψε τμήμα του περιβλήματος του αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 1 στο εργοστάσιο. Τεχνικοί της εταιρίας χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό και βόριο για να μειώσουν την πίεση που ασκείται. Παράλληλα προέβησαν στην έκλυση ατμού που περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, όπως το καίσιο-137 (caesium-137).

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ανέφερε το Κιόντο.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε πάνω από 200 σορούς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το πλήγμα του τσουνάμι στην πόλη Χιγκασιματσουσίμα, στην επαρχία Μιγιάγκι της νήσου Χονσού.

Στην επαρχία Φουκουσίμα, μετέδωσε παράλληλα το Κιόντο, αγνοούνται 1.167 άνθρωποι μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίες ανακοινώσεις για τους νεκρούς στην Μιγιάγκι και για τους αγνοούμενους στη Φουκουσίμα, ο απολογισμός της καταστροφής ξεπερνά τους 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία βάσει πληροφοριών από την αστυνομία που συνέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο.