22 Μαρτίου 2011

Για να μην τρώμε κουτόχορτο: Ωραία ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια 100 ή 200 φορές πάνω απ' το όριο αλλά τι θα συμβεί αν...

Επειδή φαντάζομαι θα ακούσατε στις ειδήσεις ότι ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια στη θάλασσα μπροστά από το εργοστάσιο της Fukushima1 και επειδή θα διαβάσετε την είδηση αναλυτικά αλλά λειψή όπως πχ. παρακάτω:

Ποσοστά ιωδίου 131 και καισίου 134, αντίστοιχα 126,7 φορές και 24,8 φορές υψηλότερα από τις νόρμες που έθεσε η κυβέρνηση, μετρήθηκαν σήμερα στο θαλασσινό νερό κοντά στη Φουκουσίμα, 250 μίλια βόρεια της μητρόπολης του Τόκιο και τα 35 εκατομμύρια νοικοκυριά της.

Το ποσοστό του καισίου 137 ήταν επίσης 16,5 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό, δήλωσε η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (TEPCO), διαβεβαιώνοντας ότι αυτά τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Φυσικά το ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκαν δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο το προσπερνάνε με μια γενική αναφορά ή με μικρά γκρίζα γράμματα ;)

Γι αυτό να σας πούμε τι άλλο είπε το Ιαπωνικό Υπ. Υγείας που δεν μας το λένε τα δικά μας τα μαστόρια για τους γνωστούς λόγους (πράσινη ανάπτυξη κ.λπ):

«Τα παραπάνω επίπεδα σημαίνουν ότι αν κάποιος έπινε καθημερινά 3 λίτρα απ΄ αυτό το θαλασσινό νερό θα έπαιρνε το χρόνο ραδιενέργεια ίση με 1 millisievert...»

Για τη σύγκριση:

Κατανάλωση μια Μπανάνας ημερησίως επί 1 χρόνο: 0.0365 mSv
Ακτινογραφία δοντιού: 0.005 mSv
Mαστογραφία= 3 mSv
Αξονική εγκεφάλου= 0.8–5 mSv
Αξονική θώρακα: 6–18 mSv
Ακτινογραφία κοιλίας: 14 mSv

Για να ξέρετε τα πάντα εκπέμπουν ραδιενέργεια γύρω μας... ακόμα και οι γυναίκες μας που όσο κοιμόμαστε δίπλα τους για 8 ώρες επί ένα χρόνο μας "μολύνουν" με 0.02 mSv το χρόνο... αυτό που δεν έχει ερευνηθεί μέχρι τώρα είναι αν μερικές τσαούσες εκπέμπουν λίγο παραπάνω :)