23 Μαρτίου 2011

Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορεί να κοστίσει πάνω από 1 δις $

Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορεί να κοστίσει πάνω από 1 δις $ αν η επιχείρηση ξεπεράσει το δίμηνο, υπολόγισαν αναλυτές του Center for Strategic and Budgetary Assessments. Σύμφωνα με τους ερευνητές μόνο η αρχική καταστροφή της επίγειας αεράμυνας του Καντάφι μπορεί να κοστίσει από 400 έως 800 εκ $.

Στη συνέχεια το κόστος επιτήρησης της ζώνης (περιπολίες κ.λπ), και με την προυπόθεση ότι η ζώνη απαγόρευσης δεν αφορά όλη τη Λιβύη αλλά βόρεια του 29ου παράλληλου, μπορεί να ανέρχεται από 30 έως 100 εκ. τη βδομάδα. Για τη σύγκριση, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στοιχίζει στους Αμερικάνους 9 δις $ το μήνα εννοείται...

Μόνο οι Tomahawk που έριξαν μέχρι τώρα οι ΗΠα και η Μ. Βρετανία κοστίζουν περίπου 200 εκ $.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/F35A_Prototyp_AA1_2.jpg/300px-F35A_Prototyp_AA1_2.jpgΣημειωτέον ότι δεν συμπεριλήφθηκαν και οι απρόβλεπτες απώλειες... ήδη έπεσε ένα F15 το οποίο μάλλον θα αντικατασταθεί με τα νέας γενιάς joint strike fighter δηλ τα F35 Lightning II (φώτο) που κοστίζουν μεταξύ 100 και 150 εκ $... το ένα.

Βέβαια οι ερευνητές δεν είχαν υπολογίσει την σημαντική εμπλοκή-συνεισφορά των συμμάχων των ΗΠΑ παρότι οι ΗΠΑμέχρι τώρα έχουν εκτελέσει πάνω από τις μισές αποστολές και έχουν εκτοξεύσει τους περισσότερους Tomahawk.

Σύμφωνα με τον Άγγλο Υπ. Οικονομικών η βρετανική συμμετοχή θα στοιχίσει κάτω από 100 εκ λίρες