27 Μαρτίου 2011

Καναδάς-Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

Πραγματοποιήθηκε χθές η εκδήλωση γιά την εθνική παλιγγενεσία στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνο Καφόπουλο. Εκ μέρους της ΕΚΜ ανακοινώθηκε πως τελετάρχης της σημερινής παρέλασης θα είναι ο παλαίμαχος ιερεύς πατήρ Γιώργος Σαϊτάνης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την παιδική χορωδία των σχολείων "Σωκράτης" καθώς και από την χορωδία της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, που ερμήνευσαν τραγούδια της εθνικής μας παράδοσης. Επίσης, το χορευτικό συγκρότημα της Κοινότητας χόρεψε αθάνατους ελληνικούς χορούς.

Η βραδιά κορυφώθηκε με την ανακοίνωση του "Ελληνα" και του "Φιλέλληνα" της χρονιάς. Για πρώτη φορά από την καθιέρωση του θεσμού ανακηρύχθηκε γυναίκα ως "Ελληνίδα της Χρονιάς" η Ρένα Παπαθανάκου, παραγωγός και εκφωνήτρια του ελληνικού προγράμματος του CFMB από το 1962. Η Ρένα Παπαθανάκου τιμήθηκε γιά την προσφορά της στη διατήρηση της ελληνικής κουλτούρας μέσα από τη ραδιοφωνική της εκπομπή από την οποία αποχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Ρένα Παπαθανάκου είχε ενεργοποιηθεί στα κοινά προσφέροντας πολλαπλές δραστηριότητες σε διάφορες τοπικές και εθνικές προσπάθειες.

"Φιλέλληνας της Χρονιάς" αναδείχθηκε ο χρυσοχόος Σέρκος Μπογιατζιάν, Αρμένης χριστιανός με καταγωγή από τη Σμύρνη. Ο Σέρκος Μπογιατζιάν τιμήθηκε για τις φιλελληνικές του δραστηριότητες, καθώς έχει προσφέρει σημαντική οικονομική βοήθεια σε όλες τις Ελληνο-Ορθόδοξες Εκκλησίες, σε Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς, Εθνοτοπικούς Συλλόγους, Κοινωνικές Υπηρεσίες, στις Φιλόπτωχους όλων των Εκκλησιών και σε πολλές φτωχές Ελληνικές Οικογένειες, ιδιαίτερα δε στα Ελληνικά Σχολεία όλων των Κοινοτήτων και Ενοριών. Υπήρξε πρωτεργάτης της ελληνοαρμενικής φιλίας στο Μόντρεαλ.

Ανάμεσα στους επισήμους ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στον ICAO Χάρης Μάνεσης, ο γερουσιαστής Λίο Χουσάκος, ο επαρχιακός βουλευτής της περιοχής Λοριέ Ντοριόν Τζέρυ Σκλαβούνος, η δημοτική σύμβουλος του Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος και άλλοι πρόεδροι και παράγοντες της ομογένειας.