25 Μαρτίου 2011

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα κομμούνια της Κύπρου η ομιλία του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

http://www.ikypros.com/assets/image/imageoriginal/%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82.jpgΠολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΑΚΕΛ από τη μια και του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη ξέσπασε ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Αφορμή οι αιχμές του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, για την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό και τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας κατά την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, ο Γιώργος Κολοκασίδης αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι ενόσω το τουρκικό όραμα παραμένει επεκτατικό, ενόσω η Τουρκία μεγεθύνεται στρατιωτικά, ενόσω η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή, ο Ελληνισμός δεν έχει την πολυτέλεια του εφησυχασμού και πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, "και ας μην θεωρήσει κανείς ότι δωρίζοντας εθνικό χώρο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ειρήνη. Η οσμή αδυναμίας αποθρασύνει τον ισχυρό".

Υποστήριξε ακόμα ότι η "σημερινή διαπραγμάτευση κινείται στο χώρο του επικίνδυνου συνταγματικού πειραματισμού" και πρόσθεσε ότι "το πρόβλημα δεν είναι ότι προσφέρουμε περισσότερα στους Τούρκους από ό,τι δικαιούνται. Που όντως προσφέρουμε. Το ζήτημα είναι ότι έχουμε αφαιρέσει κρίσιμη θεμελίωση από την οικοδομούμενη λύση. Ό,τι και να γίνει, ό,τι και να συμφωνήσουμε δεν έχουμε το δικαίωμα να δυσκολέψουμε την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού με συνταγματικούς θεσμούς δυσλειτουργικούς και θνησιγενείς".

Επίσης, ο κ. Κολοκασίδης υποστήριξε οτι: "Πολλοί κραδαίνουν την περιώνυμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία ως ύπατη ελληνική αξίωση. Σφάλμα μέγα. Είναι δυνατόν αυτή η σύνοψη τουρκικών απαιτήσεων να αποτελεί το ανάχωμα της ελληνικής αντοχής; Μήπως το απορριφθέν σχέδιο Ανάν δεν ήταν μια μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας; Δεν οδηγούσε όμως σε καταβαράθρωση και κατάλυση; Ας σταματήσουμε λοιπόν αυτή την αδιέξοδη νταμπελομαχία. Το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να εκτρέπουμε τη συζήτηση από τα θεμελιώδη. Ας επανεισάγουμε όρους ελληνικής επιβίωσης και αντοχής. Και το κυριότερο ας επανεστιάσουμε στον κύριο στόχο μας αυτόν της φυσικής και εθνικής επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού. Στο πλαίσιο της δίκαιης πολιτείας πρέπει να διασφαλίζεται και η ύπαρξη των λοιπών κοινοτήτων του νησιού. Αυτό είναι ένα πράγμα. Είναι άλλο πράγμα όμως η αποδυνάμωση του βασικού στόχου της αποκατάστασης των Ελλήνων της Κύπρου".

Καταλήγοντας, ο κ. Κολοκασίδης είπε ότι ο Έλληνας και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, διαθέτει αστείρευτα αποθέματα σφρίγους και δυναμισμού και "αυτό καμία εσφαλμένη πολιτική απόφαση δεν μπορεί να το αναιρέσει. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Κρατά το μέλλον στα χέρια του. Φθάνει να το θελήσει, φθάνει να το διεκδικήσει. Πάνω και πέρα από κομματικά στεγανά και συνθλιπτικούς κυνισμούς πλεγμάτων κατωτερότητας. Το εθνικό φιλότιμο που κέντρισε τους ξυπόλυτους του Μεσολογγίου φωλιάζει σε κάθε γωνιά της ελληνικής μας ψυχής".

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε πως πρόκειται για εκτιμήσεις του ίδιου του κ. Κολοκασίδη και ότι "οι συνομιλίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ένεκα της στάσης που τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις".

"Εντούτοις, λυπάμαι που το λέω, ορισμένοι συνεχίζουν απλώς να επικρίνουν τη δική μας πλευρά αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, ενώ το πρόβλημα είναι η στάση της άλλης πλευράς που θα πρέπει να συζητήσει και να καταθέσει θέσεις και προτάσεις πάνω στη βάση λύσης του Κυπριακού που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στα σχόλια του κ. Κολοκασίδη για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι "από το 1977 συζητούμε στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής πλευράς, συζητούσαν πάνω σε αυτή τη βάση και ο νυν Πρόεδρος συζητά πάνω σε αυτή τη βάση.

Ο κ. Στεφάνου κάλεσε όσους έχουν διαφορετική άποψη να πουν τι προτείνουν για λύση του Κυπριακού και ταυτόχρονα να υποδείξουν και "πώς μπορούμε να την πετύχουμε, αλλά και να απαντήσουν πώς θα περισώσουμε την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς που από το 1977 συζητά πάνω στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και μετά από 34 χρόνια θα αποφασίσει αίφνης να αλλάξει αυτή τη θέση".

Τις θέσεις Κολοκασίδη αποδοκίμασε έντονα το ΑΚΕΛ.

"Ο κ. Κολοκασίδης εμφανίστηκε ως νοσταλγός της Ένωσης" σχολίασε το μέλος της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.