14 Μαρτίου 2011

Η σημερινή έκρηξη του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν προκάλεσε ζημία στο κέλυφος του αντιδραστήρα Νο.3

http://www.myvisitingcard.com/wp-content/uploads/Latest-News-Of-Japan-Fukushima-Nuclear-Power-Plant-Explosion.jpgΗ σημερινή έκρηξη υδρογόνου στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο.3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν προκάλεσε ζημία στο κέλυφος του αντιδραστήρα, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA).

Η IAEA ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές πυρηνικής ασφαλείας ότι ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα Νο. 3 παραμένει σε λειτουργία.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο κτίριο του αντιδραστήρα, αλλά το κέλυφος παραμένει ανέπαφο, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA, η οποία διευκρινίζει ότι έξι εργαζόμενοι τραυματίσθηκαν.

Το κλειδί για την αποφυγή πυρηνικής καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι να διασφαλισθεί ότι το παχύ κέλυφος γύρω από την καρδιά του αντιδραστήρα παραμένει ανέπαφο, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής.

*Η σημερινή έκρηξη υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 3 ενίσχυσε τους φόβους για την κλιμάκωση της κρίσης, αλλά οι ειδικοί επιμένουν ότι μία πυρηνική καταστροφή ανάλογη του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ μπορεί να αποφευχθεί.

*Οσο τα τοιχώματα του κελύφους του αντιδραστήρα παραμένουν ανέπαφα, ακόμη και η τήξη του πυρηνικού καυσίμου δεν θα οδηγήσει σε σημαντική διαρροή επικίνδυνου ραδιενεργού νέφους στην ατμόσφαιρα.

* "Από όσα γνωρίζω, το κέλυφος λειτουργεί όπως προβλέπεται. Διατηρεί τη ραδιενέργεια στο εσωτερικό και κρατά τα πάντα στο εσωτερικό, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη", δηλώνει ο Μάρεϊ Τζένεξ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.

"Αυτό που συμβαίνει δεν είναι σαν το Τσερνόμπιλ...στο Τσερνόμπιλ δεν υπήρχε κέλυφος- όταν εξερράγη, απελευθέρωσε τα πάντα στην ατμόσφαιρα".

*Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν έξω από τον σταθμό, αλλά πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτά τα επίπεδα πρέπει να πολλαπλασιασθούν επί χίλια πριν να είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες, σύμφωνα με ειδικούς.

*Κάθε ημέρα που περνά χωρίς την απελευθέρωση σημαντικής ποσότητας ραδιενέργειας αυξάνει τις προοπτικές για θετική εξέλιξη. Οταν ο αντιδραστήρας διακόπτει τη λειτουργία του, υπάρχει μεγάλη ποσότητα εναπομείνασας θερμότητας που πρέπει να αποβληθεί, με κρίσιμο διάστημα τις πρώτες τέσσερις έως επτά ημέρες. Σύμφωνα με τον Μάρεϊ Τζένεξ, και αφού έχουν περάσει τρεις ημέρες από τον σεισμό, η Ιαπωνία "θα είναι OK , εάν περάσει ακόμη μία ημέρα χωρίς μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας.

* Ορισμένες από τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα είναι εκτεθειμένες, κατά συνέπεια η αύξηση του επιπέδου του ύδατος γύρω από τις ράβδους είναι κρίσιμη και θα βοηθήσει στην ψύξη τους. Η άντληση θαλασσινού νερού για την ψύξη των αντιδραστήρων είναι το ύστατο μέτρο, διότι μπορεί να αχρηστεύσει τον αντιδραστήρα, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

Το κλειδί παραμένει να διατηρηθεί ανέπαφο το κέλυφος του αντιδραστήρα.

* Η απελευθέρωση πλουτωνίου στον αντιδραστήρα Νο. 3 θα αποτελεί πραγματική ένδειξη προβλήματος, διότι είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί πλουτώνιο ως καύσιμο. Αυτό θα σημαίνει τήξη και διάρρηξη του περιβλήματος του καυσίμου, και ότι η τήξη (του πυρήνα) βρίσκεται σε εξέλιξη, λένε οι ειδικοί.

Ανάλογες ενδείξεις από τους δύο άλλους αντιδραστήρες θα ήταν η απελευθέρωση ουρανίου-235 ή ίσως καισίου. Καίσιο ανιχνεύθηκε το Σάββατο, αλλά τα επίπεδα παρέμειναν χαμηλά. Το καίσιο που απελευθερώθηκε μπορεί να προέρχεται από μόλυνση οφειλόμενη σε παλιά προβλήματα καυσίμου και όχι σε τήξη του αντιδραστήρα.

* Μία έκρηξη το εσωτερικό του αντιδραστήρα μπορεί να προκαλέσει ζημία στο περίβλημα, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Το κέλυφος είναι σχεδιασμένο για να διατηρεί το καύσιμο μετά την τήξη του σε χωριστά διαμερίσματα, γεγονός που θα επιτρέψει στην θερμοκρασία να μην αυξηθεί περαιτέρω.

* Επιπρόσθετα σήματα προειδοποίησης θα ήταν η πλήρης εκκένωση της περιοχής του πυρηνικού σταθμού, καθώς και της περιοχής όπου φθάνει ο άνεμος από τον χώρο της καταστροφής.