11 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Κάθε 5-10 λεπτά μετασεισμός > 5,5 Ρίχτερ-Προετοιμάζονται οι χώρες του Ειρηνικού για τσουνάμι

http://wcatwc.arh.noaa.gov/2011/03/11/lhvpd9/01/ttvulhvpd9-01.jpgΝέα δόνηση 6,5 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά από σχετική προειδοποίηση των αρχών.

Νέος σεισμός έπληξε τις βορειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, λίγα λεπτά μετά την προειδοποίηση που απηύθυναν οι αρχές για επικείμενη νέα δόνηση, χάρη στο σύστημα πρόβλεψης σεισμών. Ο τελευταίος μεγάλος μετασεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ ενώ κάθε 5-10 λεπτά γίνεται μετασεισμός πάνω από 5,5 Ρίχτερ.

Να σημειωθεί ότι με το που έγινε (3μμ τοπική ώρα) ο μεγάλος σεισμός των 8,9 Ρίχτερ, ο 7ος μεγαλύτερος στην ιστορία, σήμανε αμέσως συναγερμός στο Τόκιο που βρίσκεται σε απόσταση 400 χλμ και στα 30 δευτερόλεπτα που χρειάστηκαν τα σεισμικά κύματα να φτάσουν στο Τόκιο πολλοί κάτοικοι πρόλαβαν και βγήκαν στους δρόμους

Τα κύματα είναι ψηλότερα από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τα παλιρροϊκά κύματα είναι τώρα ψηλότερα από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού.

Εκκενώνονται περιοχές στις Φιλιππίνες, τη Χαβάη, την Ταϊβάν, τις Νήσους Κουρίλες και της Νήσους Μαριάννες.

Οι αρχές των Φιλιππίνων κάλεσαν σήμερα χιλιάδες κατοίκους που βρίσκονται κοντά στην ανατολική ακτή της χώρας να εγκαταλείψουν την περιοχή μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι έπειτα από το σεισμό των 8.9 βαθμών που έπληξε την Ιαπωνία.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι το πρώτο κύμα από το τσουνάμι αναμένεται να πλήξει την ανατολική ακτή μεταξύ 5 μμ και 7 μμ (0900-1100 GMT).

Ο συναγερμός για τσουνάμι αφορά 19 επαρχίες κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής των Φιλιππίνων.

Όπως είπε ο Ρενάτο Σόλιντουμ, διευθυντής του Ινστιτούτου, αναμένεται ότι το τσουνάμι θα έχει ύψος ένα μέτρο.

Η Διοίκηση της Ακτοφυλακής της Ταϊβάν ξεκίνησε ήδη να απομακρύνει κάποιους κατοίκους από την ανατολική ακτή της νήσου, αλλά δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των κατοίκων που απομακρύνθηκαν.

Κύματα ύψους ενός μέτρου ήδη έπληξαν τις Νήσους Κουρίλες απ΄όπου έχουν απομακρυνθεί 11.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στη Σαχαλίν.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα επόμενα κύματα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ύψος.

Οι αρχές προειδοποίησαν τα πλοία να απομακρυνθούν από τα λιμάνια.

Οι αρχές της Χαβάης διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, ενώ οι κάτοικοι στις Νήσους Μαριάννες, σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.