24 Μαρτίου 2011

Αυστραλία: Αφίσα για την 70η επέτειο της "Ελληνικής Εκστρατείας του 1941"

Κάθε χρόνο, το Αυστραλιανό Υπουργείο Υποθέσεων Αποστράτων (Department of Veterans' Affairs) εκδίδει αφίσες αφιερωμένες σε σημαντικές επετείους. Φέτος η αφίσα είναι αφιερωμένη στην 70η επέτειο της "Ελληνικής Εκστρατείας του 1941", όπως λέγεται η αυστραλιανή στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αφίσα παρουσιάζει μία φωτογραφία τεσσάρων Αυστραλών στρατιωτών να αγναντεύουν την Αθήνα από τις σκάλες του Ερεχθείου στην Ακρόπολη. Οι στρατιώτες έφθασαν στην Ελλάδα κάποιες ημέρες πριν από την εισβολή των Ναζί, κι έτσι πρόλαβαν να επισκεφτούν αξιοθέατα και μνημεία, πριν ξεκινήσουν τον αγώνα κατά των εισβολέων.

Μπορεί να δίνεται έμφαση στην παρουσία των Αυστραλών στην Κρήτη (φέτος θα εορταστεί με ξέχωρη λαμπρότητα η 70η επέτειος της Μάχης της Κρήτης), αλλά όπως επισημαίνει το Αυστραλιανό-Ελληνικό Συμβούλιο Αυστραλοί πολέμησαν σε όλη την Ελλάδα.

Από τη Φλώρινα μέχρι την Καλαμάτα καθώς και στο Αιγαίο. Οι πεσόντες τιμούνται σε μνημεία και σε κοιμητήρια στη Αθήνα, στην Κρήτη, στον Μπράλλο της Βοιωτίας, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα τοπία της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τη Λήμνο.

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, το Αυστραλιανό-Ελληνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι ως Αυστραλιώτες Έλληνες τιμούμε και τη θυσία των Αυστραλών "που προσφέρθηκε στη γενέτειρα της δημοκρατίας τόσο μακριά από τις εστίες τους".

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Εκστρατείας, το ΑΕΣ (ΝΝΟ) εξέδωσε αναμνηστικό ημερολόγιο που καλύπτει την περίοδο Ιούνιος 2011- Δεκέμβριος 2012.

Το ημερολόγιο έχει διάφορες φωτογραφίες και ζωγραφιές με τους ΑΝΖΑΚ (Αυστραλούς στρατιώτες) στον Ελλαδικό και τον Κυπριακό χώρο το 1941, μία εικόνα για κάθε μήνα.

Μεταξύ των τοπίων που εικονίζονται στο ημερολόγιο είναι η Βέβη Φλωρίνης, το Άργος, η Καλαμάτα, η Κόρινθος, η Κρήτη και η Κύπρος. Κάθε εικόνα στο ημερολόγιο δείχνει την παρουσία Αυστραλών στην Ελλάδα και στην Κύπρο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.