09 Μαρτίου 2011

Λιβυκό Φάλκον 900, με άγνωστους επιβαίνοντες ζήτησε άδεια διέλευσης από το FIR Αθηνών

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRhXmfMylLBA3q2GzBKI6F5zqf69Z-EjAX-Aw5WLgWs4uY2TLUP&t=1Αεροσκάφος των λιβυκών αερογραμμών Φάλκον 900 εισήλθε, λίγο πριν τις 11 το πρωί, στο FIR Aθηνών νοτιοδυτικά της Κρήτης, καταθέτοντας σχέδιο πτήσης για Κάιρο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Μία σχεδόν κυκλική πορεία διέγραψε το λιβυκό πολιτικό αεροσκάφος, το οποίο εισήλθε και εξήλθε νόμιμα από το ελληνικό FIR, με προορισμό το Κάϊρο, αφού προηγουμένως είχε καταθέσει κανονικά σχέδια πτήσης.

Ειδικότερα, στις 11:20 το λιβυκό αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από την Τρίπολη, εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, στη θέση Άγκνους. Η θέση αυτή βρίσκεται στη Μεσόγειο, στο σημείο όπου τελειώνει το FIR Αθηνών, και αρχίζει το FIR της Μάλτας. Το αεροσκάφος πέταξε επί 14 λεπτά στον ελληνικό εναέριο χώρο και στις 11:34 βγήκε από τη θέση Σαλούν, που βρίσκεται εκεί, όπου τελειώνει το FIR Αθηνών και αρχίζει το FIR της Αιγύπτου.

Ο πιλότος του αεροσκάφους κατέθεσε κανονικά, ως όφειλε, σχέδιο πτήσης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, λέγοντας ότι απογειώθηκε από την Τρίπολη της Λιβύης και είχε προορισμό το Κάϊρο της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιους είχε επιβάτες. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο πιλότος δεν είναι υποχρεωμένος να αναφέρει ποιους μεταφέρει, από τη στιγμή που έχει καταθέσει κανονικά σχέδια πτήσης.

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η συγκεκριμένη πτήση χαρακτηριζόταν συνήθης, σαν αυτές που πραγματοποιούνται καθημερινά.