11 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ: Το Ουισκόνσιν αναμένεται να εγκρίνει απόψε το σχέδιο περικοπής των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

http://www.destination360.com/north-america/us/wisconsin/images/s/wisconsin.jpgΜετά από εβδομάδες διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι του Ουισκόνσιν, οι βουλευτές της Πολιτείας αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα --και πιθανότατα να εγκρίνουν-- το σχέδιο του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ που αφορά την περικοπή των δικαιωμάτων των συνδικάτων του δημόσιου τομέα.

Η Γερουσία του Ουισκόνσιν, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, παρέκαμψε το βράδυ της Τετάρτης το μποϊκοτάζ που έχουν κηρύξει εδώ και τρεις εβδομάδες του Δημοκρατικοί και ενέκρινε τα ουσιαστικά σημεία του σχεδίου. Η πολιτειακή Βουλή εκτιμάται ότι θα ενεργήσει γρήγορα προς την ίδια κατεύθυνση, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που εκφράζονται.

Πολλοί διαδηλωτές συνέρευσαν και πάλι σήμερα στο Καπιτώλιο της πρωτεύουσας Μάντισον. Η τοπική αστυνομία συνέλαβε ορισμένους από αυτούς κι εμπόδισε το κοινό να μπει στο κτήριο, καθυστερώντας την έναρξη της συνεδρίασης.

Περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων -- μεταξύ των οποίων δάσκαλοι, πυροσβέστες και νοσοκόμες - μελετούν και πολλές άλλες πολιτείες, όπως το Οχάιο, η Ιντιάνα, το Άινταχο, το Τενεσί και το Κάνσας. Η αντιπαράθεση των συνδικάτων με τις πολιτειακές αρχές ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη μετά τις απολύσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις οποίες είχε προχωρήσει ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν, πριν από σχεδόν 30 χρόνια.

Στο Ουισκόνσιν, πολλοί διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα τους στο Καπιτώλιο, παρά τη δικαστική εντολή να αποχωρήσουν. Στην αίθουσα των συνεδριάσεων, η Γερουσία διαχώρισε το οικονομικό μέρος του νομοσχεδίου (που δεν μπορούσε να περάσει χωρίς την παρουσία των Δημοκρατικών) από το θεσμικό μέρος που αφορά τα συλλογικά δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές κατάφεραν, παρακάμπτοντας έτσι τους Δημοκρατικούς, να περάσουν το σχέδιο, με ψήφους 18 έναντι 1.

Ο Γουόκερ επιμένει ότι οι περιορισμοί που θέτει το σχέδιό του είναι απαραίτητοι προκειμένου οι κοινότητες της Πολιτείας, που έχουν έλλειψη ρευστού, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη μείωση της βοήθειας που λαμβάνουν από την Πολιτεία κατά 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια. Η Πολιτεία του Ουισκόνσιν ταυτόχρονα αγωνίζεται να καλύψει το έλλειμμα των 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπάρχει στον προϋπολογισμό της.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Μίλερ δήλωσε ότι οι γερουσιαστές θα επιστρέψουν στο Μάντισον αφού περάσει το "πετσοκομμένο" νομοσχέδιο προκειμένου "να συνεχίσουν τον αγώνα τους". Δεν αποκλείεται μάλιστα οι Δημοκρατικοί να προσφύγουν στα δικαστήρια με το αιτιολογικό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι παραβίασαν τη νομοθεσία συγκαλώντας εσπευσμένα ψηφοφορία.